Nu handlar det om Magdalena Andersson (S). Statsministern och de närmsta medarbetarna måste ha informerats om ärendet redan då. Socialdemokraterna har haft två veckor på sig att förbereda ett uttalande men verkar helt oförberedda och fumlar runt mellan redaktioner, olika uttalanden och myndighetsutsagor.
Den pinsamma hanteringen ställer upp frågor om gränslandet mellan politik, ämbete och privatliv.
Ursäkten räcker inte
Alla detaljer i ärendet är inte klarlagda och ärendet ska utredas vidare av Säpo och andra myndigheter, men några saker vet vi. Anderssons familj på fyra vuxna i hushållet bor i en lite drygt 115 kvadratmeter stor villa och har anlitat städbolaget för rut-subventionerad privatstädning under flera år. Företaget saknar kollektivavtal. Den papperslösa kvinnan är 25 år gammal, ska ha varit inhyrd från ett annat bolag och frihetsberövades tre dagar innan julafton i väntan på utvisning.
Magdalena Andersson säger att hon har gjort "de uppenbara sakerna" som du kan tänkas göra som kund för att säkerställa att företaget är legitimt och har bra villkor. Som socialdemokratisk statsminister räcker inte den ursäkten, och uttalandet håller inte för grundläggande granskning.
Andersson ska ha pratat med företaget direkt och frågat om de har kollektivavtal. Men ingen kontakt har tagits med Kommunal, det fack som organiserar arbetare i hushållsnära tjänster, eller med någon av arbetsgivarparterna.
Facket har till och med tagit fram en webbtjänst för just det här specifika behovet – Kollkollen – där vem som helst enkelt kan söka sig till vilka arbetsgivare som har och inte har kollektivavtal med Kommunal.
Frihet med ett pris
En snabb titt på städföretagets hemsida avslöjar mer. Företaget skriver att de har "nöjd kund garanti" och lång erfarenhet av att städa hos "privat personer". Designen är gammal och oseriös. E-postadressen är en vanlig Outlook-adress och alla bilder är flera år gamla. Varför har inte Magdalena Andersson kontaktat facket eller använt Kollkollen? Vad tänker Kommunals förra ordförande och Socialdemokraternas nya partisekreterare Tobias Baudin om den här härvan? Och är det här verkligen att göra allt som du kan tänkas göra som kund om du vill försäkra dig om att ett företag har goda villkor?
Vardagsstädning är både praktik och politik, och hushållsarbetet fördelas ofta ojämlikt där städningen i princip alltid har varit en symbol för det ojämställda samhället. Den liberala feministens dröm är att ökad jämställdhet är något du kan köpa (om du har råd). Att det är självklart att kvinnor som vill göra karriär måste köpa städtjänster för att hinna med "livspusslet". Lite eller inget sägs om de kvinnor som jobbar med att städa andras hem, ofta till dåliga villkor och låga löner, eller hur medelklassens frigjorda tid ökar jämställdheten för kvinnliga arbetare.
Svenskt skuggsamhälle
En socialdemokratisk statsminister som ser det som självklart och naturligt att köpa rut-subventionerade tjänster kommer troligtvis att vara mindre benägen att avskaffa samma system. Och Göran Greider har rätt i att ärendet sätter fingret på ett svenskt skuggsamhälle, ett skuggsamhälle som finansieras av höginkomsttagares onödiga lyxinköp.
Städbolagets ägare säger till Dagens ETC att han inte har några ytterligare kommentarer och att han inte vill "vara med i er smutskastning" av Magdalena Andersson. Han säger också att den papperslösa kvinnan aldrig var inne i huset utan satt och väntade i en bil utanför.