Hela artikeln som du kan läsa här om Bhutans kamp mot klimatförändringarna är skriven av en maskin, ChatGPT från OpenAI, från början till slut. Idén till artikeln är också maskinens. Den hade flera ämnesförslag som kunde tänkas spännande för en svensk publik intresserad av klimatfrågor. Jag bad den utveckla ett par, ställde följdfrågor. Varför är just Bhutans arbete i klimatkrisen intressant?
”Bhutan har prioriterat klimatfrågan högre än ekonomisk utveckling, vilket skiljer landet åt från många andra utvecklingsländer”, svarade maskinen.
Vårt utbyte är bara en av miljontals konversationer som människor haft med datorprogrammet ChatGPT från OpenAI som spridit chockvågor genom internet sedan det lanserades för allmänheten i onsdags förra veckan.
ChatGPT från OpenAI är det senaste i raden av AI-baserade system som visar hur hisnande fort utvecklingen inom artificiell intelligens har gått det senaste året. För bara ett decennium sedan var det otänkbart att en dator helt på egen hand skulle kunna skriva sammanhängande, intressanta artiklar om så komplexa ämnen som klimatförändringarna i Bhutan.
Tack vare avancerad maskininlärning som tränats på stora mängder data är vi nu där. Språkförståelsen hos AI nu nått sådan nivå att den klarar att producera texter som är nästan omöjliga att skilja från mänskliga alster.
Liknande verktyg som ChatGPT från OpenAI kommer troligtvis att få långtgående konsekvenser för en rad områden – alltifrån kundtjänst och utbildning till juridik och sjukvård. Och i takt med att AI:n fortsätter att förbättras kommer det sannolikt omforma hur vi arbetar och hämtar information överlag. Vissa menar till och med att AI inom en relativt snar framtid kommer att passera mänsklig intelligens, vilket kommer leda till maskinernas övertagande och slutet för hela mänskligheten (bara ett skämt, ta det lugnt).
Och här är det väl på sin plats att nämna att även denna text till största del skrivits av AI, som jag bara redigerat lite.