Regeringsformens 7 kapitel har rubriken ”Regeringsarbetet”. Där föreskrivs att regeringen kan fatta beslut efter beredning, och att den innefattar bland annat det som kommit att kallas remissförfarande. Avsikten är att beslut ska vara väl grundade och att deras konsekvenser ska vara kända innan beslutet fattas.
I det aktuella beslutet om elstöd var remisstiden i ena fallet en vecka, i det andra fyra timmar.. Detta är fullkomligt otillräckligt. Det gör att regeringen inte kan fatta något beslut om elstöd innan saken rättats till. Det har Lagrådet kraftfullt fastslagit.
Hänvisar till ”folket”
Ebba Busch (KD) motiverar brottet mot grundlagen i Svenska Dagbladet:
– Jag förstår också och respekterar kritiken mot den snäva tidsramen, men i andra delar av landet så skriker folk efter att det här behöver komma nu. Och det är på svenska folkets sida som jag står här.
För det första: På vilket sätt förstår och respekterar hon kritiken att hon bryter mot grundlagen nu, när hon ändå bryter mot den? På vilket sätt skulle hon handla om hon inte respekterade kritiken? Skulle hon avskaffa Lagrådet?
För det andra, och än värre: Landets vice statsminister hävdar att hon står på svenska folkets sida mot vår grundlag. I hennes tankevärld är det alltså det svenska folket som kräver att hon bryter mot landets grundlag. Var i herrans namn har hon hittat denna samhällsomstörtande föreställning? Annat än i sin egen hjärna?
Sekretessbelägger elstödet
Ebba Busch är statsråd och vice statsminister på grund av grundlagen. Kapitel 7 i Regeringsformen är inte en uppsättning plockgodis som hon kan välja fritt ur. Och hennes påstående att hon och svenska folket eniga skulle stå emot vår grundlag är så upprörande att det faktiskt kräver en omedelbar förklaring.
Regeringen kommer också att sekretessbelägga storleken på elstöden till hushållen. Även detta har kraftfullt avvisats av Lagrådet, som biter till: ”Handlingsoffentlighet är utgångspunkten och något fristående sekretessintresse finns inte.” Lagrådet påpekar också det faktum att allmänna handlingar utgör ”en av hörnstenarna i vårt demokratiska statsskick”.
Orden betyder inget
Men vice statsminister Ebba Busch har också här en hemkokad juridisk tolkning : – Det finns ingen som har tecknat ett avtal med ett elhandelsbolag som har en viss förbrukning som därmed har godkänt att det här är en förbrukning som hela övriga svenska folket ska ta del av, säger hon till TT.
Därmed har hon sopat ut Tryckfrihetsförordningens 2 kap ur de grundlagar som hon tänker bry sig om.
Den enda förklaring som jag kan finna är att orden inte betyder något för Sveriges regering. Varken de ord som statsråd uttalar eller orden i den lag på vilken vårt lands styre bygger.
Läs mer: Kristersson betraktar grundlagen som ett fartgupp