Det brukar sägas att vår samtids skarpaste hjärnor nu finns i techbolagen. Men varför agerar de så urbota korkat? Under en period kan det vara cyniskt men rationellt att spela med i hypen av appföretagen. Rävspelet har gett klirr i kassan för nästan alla inblandade.
I slutet av förra året gjordes ett av de största techuppköpen någonsin i Europa när amerikanska Doordash köpte finska Wolt för hisnande 70 miljarder kronor. Och nu har alltså konkurrenten Bolt, grundat i Estland, värderats till 75 miljarder kronor. Bolagens likheter stannar inte vid de snarlika namnen, de består båda i allt väsentligt av en algoritm som styr ett stort antal bud med fyrkantiga lådor på ryggen. Men än så länge är bolagens främsta produkt berättelsen om en dröm.
Stressar runt i städerna
Det vore inte hela världen om det bara vore välbärgade investerare som riskerade att bli lurade på pengar. Men det är trots allt människor av kött och blod som kör över 12 timmar om dagen i Bolts taxibilar. Tusentals Bolt-arbetare världen över stressar runt med sina mopeder för att hinna fram till kunden innan maten kallnat.
Som tack för deras hårda arbete valde Bolt att nyligen kapa budens ersättningar till hälften, vilket Dagens ETC avslöjade. Strax innan jul kom det fram att även Wolt har gjort detsamma. Företagen visade sina investerare hur långt de är villiga att driva på exploateringen av buden och det har bevisligen fått effekt. Halvåret efter lönedumpningen har Bolt dubblerats sitt värde. Men mycket talar för att värdet mest består av hetluft. Ingen kan väl vara så historielös att de verkligen tror på fantasierna.
Varje saga har ett slut
Såväl 1500-talets kolonisatörer i rustning som millennieskiftets it-gurus i Helly hansen-tröjor har lovat att fantastiska skatter väntar vid horisonten. Det enda som krävs för att nå dit är att du öppnar plånboken ännu en gång. De skickliga sagoberättarna som driver vår tids techbolag har lärt sig av mästare som Werner Herzog och hans galna äventyrsfilm ”Aguirre – Guds vrede”.
Filmen handlar om Don Lope de Aguirre och en grupp spanska conquistadorer som med hjälp av slavar hugger sig igenom Amazonas djungel på jakt efter den förgyllda staden El Dorado. Den omöjliga expeditionen slutar såklart i katastrof, precis som it-bubblan i slutet av 90-talet. Och nu verkar vi vara där igen.
Bygger på ohållbar modell
Inom en inte allt för avlägsen framtid kommer många techbolag antagligen slås ut av den benhårda konkurrensen. För Bolt och andra bolag i branschen bygger affärsmodellen på att smita undan arbetsgivaransvar och sociala avgifter. Men i Storbritannien har ett domstolsbeslut nyligen tvingat rivalen Uber att registrera sina 70 000 brittiska förare som anställda vilket ger dem rätt till minimilön, semester och pension.
Om fler länder går Storbritanniens väg, vilket de borde, kommer det bli svårt för Bolt att fortsätta utnyttja sina taxiförare och matbud. Varken bolaget eller investerarna verkar ha räknat med att de som utför arbetet har rätt till rimliga villkor och drägliga löner. När den insikten landar kommer uppvaknandet bli brutalt.