Oväntat, eftersom jag i Dagens ETC nyligen läst ett reportage om att allt fler skuldsätter sig för att ha råd med mat när när lönen inte räckt.
Det här är nyheter som inte verkar ha nått poddarna Anna Björklund och Isabella Löwengrip.
I deras värld är lågkonjunkturen istället ett gyllene tillfälle för att ”ta det lågkonjunktur-lugnt”.
”Det positiva med lågkonjunkturen är att folk kommer att få vila. För man behöver ju inte prestera lika mycket, man får kliva tillbaka, ta det lite lugnt”, säger Isabella Löwengrip och får medhåll från Björklund som börjat kalla inflationen för ”lilla Handelshögskolan”.
”För jag kommer kanske inte ha råd att ha en revisor som gör allt, så nu ska jag börja bokföra själv”, säger Anna Björklund.
Isabella fyller i: ”Under lågkonjunktur går man tillbaka till att kunna allt själv, vilket är sunt”.
Kanske är det för mycket begärt av en entreprenörs-influencer som tidigare haft både nannys och privat kock att ha en klassanalys. Men duon i ”Fint, fult och pengar” gör ändå ett försök.
”Förut behövde du ju pengar för att kunna gå på rätt utbildning eller hamna i rätt sammanhang. Idag, tack vare teknologin, så har du ju tillgång till hela världen lika mycket som någon rik person”, säger Isabella Löwengrip som menar att hon övergivit idén om att den stora lyckan kommer med pengar.
”I och med att pengar inte är lika mycket av en dörröppnare som det varit tidigare så kanske man börjar fokusera på andra saker”, slår hon fast.
Är det provokation eller dumhet?
Fram till 1980 minskade de ekonomiska klyftorna i Sverige, men sedan dess har det bara gått utför. Så sent som i oktober varnade Oxfam för att klyftorna har ökat markant i Sverige. Sverige är ett av de OECD-länder där den ekonomiska ojämlikheten ökat mest de senaste decennierna. Och vi blir allt sämre på att bekämpa den.
Men i Anna Björklunds och Isabella Löwengrips värld är lågkonjunkturen inte bara ”mysig” utan även ”bra för vårt välbefinnande”
Anna Björklund: ”Ja, det finns ju sådana exempel i historien, typ andra världskriget, som ju också var lite av en kris. Då blev folkhälsan i Sverige mycket bättre. Folk började leva mycket längre för att de började gå, eftersom bensinen var så dyr till exempel. Och de hade inte råd med fett och socker. Jag tänker att det finns såna mekanismer kanske ännu mer nu”.
Hon fortsätter: ”Det är väl tråkigt om folk blir arbetslösa, för det tror jag är dåligt för hälsan. Resten: Njut medan ni kan”.
Att få höra ”Njut!”, är en klen tröst för alla barn som är oroliga för sina föräldrars ekonomi.
Åse Henell, generalsekreterare på Majblomman blev nyligen intervjuad i GP om just detta.
”Man säger att det inte längre är kul att spela fotboll för att man vet att ens förälder inte har råd att betala för fotbollen, eller så sjukanmäler man sig när det är skolutflykt där man måste ta med sig en peng till skridskor eller buss när det är idrott i skolan för att man inte vill erkänna för sina kompisar och lärare hur det ligger till.”
”Mys”, är inte direkt hur jag skulle sammanfatta det. Snarare brutal orättvisa.
I resten av avsnittet pratar Anna Björlund och Isabella Löwengrip om en superkristen finanskvinna, sina aktieportföljer och att locka håret.