Men effektiv retorik behöver inte vara sann. Sverige är EU:s största elexportör, elpriserna i Sverige tillhör de lägsta i EU, det märks omedelbart att elpriserna faller när vindkraften producerar mycket och det är en fantasi att tro att ny kärnkraft kan byggas på några år. Det var ägarna som valde att stänga kärnkraftverken därför att det krävdes stora investeringar för att klara säkerhetskraven, för att de inte var lönsamma och att flera av dem var nära att nå sin tekniska livslängd. Dessutom borde kärnkraft aldrig ha byggts i Barsebäck, granne med Nordens största stad Köpenhamn. Moderaterna och Kristdemokraterna var dessutom med på den energiöverenskommelse som styrt politiken.
Borde gått till nya ledningar
Varför har då elpriserna rusat i södra Sverige? Hur kan priserna vara så höga samtidigt som vi exporterar el? Förklaringen är främst de stigande gaspriserna och Rysslands krig mot Ukraina. Höga gaspriser på kontinenten leder till höga elpriser, så fungerar EU:s elmarknad som Sverige är en del av. Men den verkligheten har de blåbruna partierna varit helt ointresserade av, det har inte passat in i deras retorik. Men såväl inom EU som i olika EU-länder har olika förslag förts fram och ibland genomförts för att sätta ett tak på gaspriset och därmed priset för elen. Spanien och Portugal gjorde det redan i somras och fick godkänt från EU-kommissionen. Den mest effektiva åtgärden för att få ned elpriserna i Sverige vore att sätta ett takpris för den el som säljs här, men att fortsätta vår omfattande elexport som tidigare.
Regeringen satsar istället 55 miljarder på ett mycket dyrt elprisstöd för att kompensera elkunder i södra Sverige. Pengarna ska tas från Svenska kraftnäts överskott, alltså från oss själva. Svenska kraftnät är helt statligt ägt. Det är pengar som istället borde satsats på att bygga nya kraftledningar för att komma åt flaskhalsar i elöverföringen och gynna ny förnybar produktion, inte minst för att ansluta havsbaserad vindkraft.
Förslaget missgynnar energibesparing och straffar i praktiken de som minskat sin förbrukning, det är kraftigt inflationsdrivande och är dålig fördelningspolitik som gynnar storkonsumenter av el. I praktiken är regeringens elprisstöd en enorm överföring av pengar från skattebetalarna till mycket lönsamma kraftbolag. Kraftbolag som tjänar enorma summor på att priserna är mångfalt högre än produktionskostnaden i Sverige.
Sprider osäkerhet om vindkraft
När man läser Tidöavtalet sägs ingenting om huvudorsaken till att elpriserna har ökar så enormt – EU:s elmarknad. Regeringen verkar sakna politik i EU i den pågående diskussionen för hur priserna ska hållas nere. Inte heller vill de sätta ett tak för priserna för konsumtion in Sverige. Därmed gynnar regeringens politik kraftbolagens övervinster och ger fortsatt höga elpriser för konsumenter i Sverige.
Ny kärnkraft är enormt dyr, i Finland har den nya reaktorn Olkiluoto 3 tagit 18 år att få i drift till en kostnad av 100 miljarder kronor, tre gånger dyrare än planerat. Utan subventioner lär inga nya kärnkraftverk byggas i Sverige. Klimatförändringarna är nu och här, vi har inte tid att vänta 18 år. El från vind och sol är betydligt billigare och snabbare att bygga än ny kärnkraft. På regeringens bord ligger förslag om ny havsbaserad vindkraft motsvarande hela Sveriges kärnkraftsproduktion. Höga vindkraftverk till havs producerar mer och oftare, där blåser det betydligt mer.
Men regeringen har spridit osäkerhet om den havsbaserade vindkraftens framtid genom att överge gamla löften om kostnaden för anslutning till elnätet. I många kommuner är det blåbruna partier som ser till att stoppa ny vindkraft. Detta bromsar ny produktion som är förnybar och nödvändig för omställningen. Det ger också högre elpriser.
Mot en progressiv energipolitik
Regeringen bygger sin politik på en retorik som aldrig var sann. Samtidigt hamnar de på kollisionskurs med näringslivet och de företag som vill satsa på havsbaserad vindkraft och energilagring med vätgas. Det, och den ekonomiska verkligheten, gör att regeringens politik inte kommer att fungera. Men vi tappar värdefull tid i omställningen och får högre elpriser.
Mycket talar för att den kommande vintern inte blir lika svår som vi befarat. Gaspriserna har fallit de senaste månaderna. EU-ländernas gaslager är välfyllda inför vintern och energibesparing minskar förbrukningen. EU är inte lika beroende av rysk gas längre, det är utmärkt. Men det finns ändå ingen anledning att slå sig till ro, klimatomställningen bör istället påskyndas.
Så här skulle en progressiv energipolitik kunna se ut:
• Ökat och långsiktigt stöd till energibesparing, solceller och batterier för privatpersoner.
• Fortsatt stöd till anslutning av havsbaserad vindkraft, borttaget kommunalt veto för vindkraft och en lagstadgad återbäring från kraftbolagen till de berörda kommunerna. Mer gemensamt ägd vindkraft.
• Ökade satsningar på att bygga ut våra elnät.
• Ett takpris för el som säljs i Sverige kombinerat med fortsatt elexport till EU:s marknad.
• Ett mindre och riktat stöd till låginkomsttagare och småföretag som drabbats av höga elpriser.
• Så länge de kvarvarande svenska kärnkraftverken är säkra och ersätter fossilel på kontinenten finns ingen anledning att påskynda deras avveckling.
• En ny blocköverskridande överenskommelse om energi som ger långsiktiga spelregler och sätter klimatet främst.
Den blåbruna regeringen är ännu fångar i sin egen retorik, så småningom kommer verkligheten att ändra på det.