När Donald Trump valdes till president 2016 drog många av mina italienska vänner en lättnadens suck. Inte för att de sympatiserade med Trump, tvärtom, men för att omvärlden kanske äntligen skulle sluta agera så chockad av att Silvio Berlusconi flera gånger blivit vald och omvald som premiärminister i Italien.
På en internationell nivå var Berlusconi mer känd för sina bunga-bunga-fester än för sin politik, och det kanske inte heller var genom politiken som han gjorde störst skillnad.
– Påverkan han hade genom tv var mycket djupare än en valcykel, säger Christian Rocca, redaktör för italienska nyhetskanalen Linkiesta, till New York times.
Manipulerade med medier
Det var på 70-talet som fastighetsmogulen Berlusconi blev mediemogulen Berlusconi. Hans tv-imperium var först med att ta in amerikansk sport, såpoperor och en ny sorts studioprogram vars främsta poäng ofta verkade vara att visa upp vackra och lättklädda kvinnor. Det var färgglatt, det glittrade, det var glättigt. Och enligt många förändrade det Italien och den italienska självbilden i grunden.
Berlusconi kom sedan att använda sig av de medierna han ägde som en direktingång till väljarna när han 1994 gav sig in i politiken. Tajmingen var helt rätt för honom, korruptionsskandalen som går under namnet Mani pulite (rena händer) hade just briserat och förtroendet för politiken var rekordlågt. Då gjorde showmannen Berlusconi – färgglad, glittrig, glättig – entré med partiet Forza Italia (”Heja Italien”). Han var populistisk och oförutsägbar, kunde säga vad som helst, men kärnan i det han sa var ofta att han älskade Italien. Han tog makten med hjälp av högerseparatisterna i Lega Nord i maj och regeringen höll till december.
Begravning på storskärmar
Det var alltså början av hur Berlusconi banade vägen för det som på engelska kallas för post-truth politics. Politik som underhållning, frikopplad från fakta. Först i Italien, sedan i resten av världen.
Och även om han under de senaste åren blev allt mindre synlig i det italienska allmänheten innebär hans död stor politisk osäkerhet i landet – Forza Italia, som han var ordförande för fram till döden, sitter i Giorgia Melonis koalitionsregering och den som tar över partiet kan mycket väl sänka regeringssamarbetet. Enligt flera experter kommer partiet att kollapsa om inte Berlusconis dotter Marina tar över.
När han begravs idag följs showen – för som allt annat Berlusconi rörde vid kommer det att bli en show – på storskärmar i centrala Milano. Om större delen av publiken följer begravningen för att försäkra sig om att han verkligen är död eller för att visa respekt för någon de ser som en landsfader är svårt att säga. Men i tiden efter Berlusconi, spelar det någon roll längre?