Marine Le Pen skakade på huvudet och lämnade rättsalen innan hela påföljden var känd. Klart var redan att hon befunnits skyldig och skulle förbjudas att kandidera till offentliga ämbeten – med omedelbar verkan, oavsett eventuell överklagan.
Sedan meddelades domen: fyra års fängelse, varav två med fotboja, och 100 000 euro i böter, motsvarande en dryg miljon svenska kronor.
Och så det för Marine Le Pen kanske tyngsta utslaget: fem års förbud att kandidera till offentliga ämbeten – det vill säga hon förbjuds att kandidera till presidentposten 2027. I den senaste Ifop-undersökningen fick Marine Le Pen stöd av drygt 37 procent av de franska väljarna, vilket gjorde henne till favorit inför valet om två år.
Storm i fransk politik
Domarna som fallit nu mot Marine Le Pen och åtta andra medåtalade tidigare EU-parlamentariker rör förskingring av EU-medel genom bland annat fiktiva anställningar, allt orkestrerat av Marine Le Pen, vid tidpunkten ledare för Nationell samling.
Rättegången har pågått sedan november 2024 och utredningen i flera i år. Brotten som avhandlats ska ha begåtts för ett decennium sedan och syftet ska ha varit att finansiera partiet nationellt snarare än på EU-nivå.
Domen är inte bara värsta tänkbara scenariot för Le Pen personligen, den orsakar också en enorm politisk kris i Frankrike – inte bara inom det högerextrema partiet Nationellt samling, utan över hela det politiska spektrumet.
Å ena sidan finns de som anser – vilket domstolen själv påpekat – att domen inte är det minsta politisk, att det är tvärtom – eftersom den visar att ingen, inte ens toppolitiker, står över lagen.
För till exempel flera gröna politiker är domen helt enkelt en konsekvens av olagliga handlingar, av att högerextrema EU-politiker förskingrat allmänna medel.
– Man stjäl inte väljarnas pengar utan konsekvenser, kommenterade den gröna toppen Marine Tondelier i tidningen Le Parisien.
Kritik från höger och vänster
Men så finns de som vill politisera domen. En är Ungerns premiärminister Viktor Orbán som kommenterat domen med ett “Je suis Marine”. Också Kreml har kommenterat och uttryckt att domen bryter mot “Frankrikes demokratiska normer”.
Men det är inte bara ledare från länder med banker som tidigare finansierat Nationell samlings kampanjer som ställer sig bakom Le Pen i den här frågan. Kritiker finns också internt.
– Det är inte sunt i en demokrati att en folkvald förbjuds från att ställa upp i val. Det var fel väg att gå, kommenterade till exempel högerpolitiker Laurent Wauquiez i nyhetskanalen BFMTV.
Vänstertoppen Jean-Luc Mélenchon, grundare av vänsterpartiet Det okuvliga Frankrike, drar åt samma håll och skriver på plattformen X att “beslutet att avsätta en folkvald borde vara folkets”.
Och bland högerextrema och nationalistiska politiker är domen inte bara problematisk, utan ett solklart fall av politisk förföljelse.
“Det enda brott Marine Le Pen begått är att hon drev vårt politiska läger mot seger”, skriver systerdottern och högerextrema EU-parlamentarikern Marion Maréchal på X.
Tronarvinge står redo
Det är också den eftersmaken som domen lämnar i de flesta analyser. Att förbudet att ställa upp i val signalerar en försvagad demokrati. Och att den franska extremhögern nu fått en martyr som många – inte bara de egna – sluter upp runtom. Just nu mobiliseras det för protester.
Men Marine Le Pen är inte den sista högerextrema stjärnan i Frankrike. Nationell samling leds idag av 28-årige Jordan Bardella och han är väldigt populär, inte minst bland unga väljare.
– Han är redo att bli president, sa Marine Le Pen ett par dagar innan domen föll.
Att lägga sin röst på extremhögern kan nu, om man tolkar domen som ett etablissemangets sabotage, tolkas som ett försvar för demokratin.
Marine Le Pen kan överklaga domen men skadan – skapandet av martyren – är redan skedd.