På söndag vrider vi tillbaka klockan en timme igen och eftermiddagarna blir direkt om möjligt ännu mörkare. Och när vi sedan vrider fram klockan en timme på våren blir alla trötta och jetlaggade. Det finns ett kompakt motstånd bland invånarna mot tidsomställningen och 2019 bestämde EU-parlamentet att medlemsländerna helt enkelt skulle ta bort den. Och sedan hände – ingenting. Tiden står still när det gäller tidsomställningen.
Beslutet har i nuläget fastnat i ministerrådet. Där är de oense hur de ska kunna införa förändringen. Att sluta ställa om klockan i alla länderna är nämligen krångligare än det verkar. Det kommer ta lång tid. De 27 medlemsländerna ska få välja om de vill ha sommartid eller normaltid för alltid. Men bara att kräva in svaren blev för jobbigt. Länderna orkade inte svara.
– Att avskaffa tidsomställningen finns det en majoritet för. Men efter att man tagit beslutet måste länderna bestämma vilken tidszon man ska befinna sig i, jag tror att det är där skon klämmer, säger Johan Danielsson (S) till Aftonbladet.
Sedan kommer det att krävas en 18 månader lång koordinationsprocess för att samordna alla de nya tiderna. Annars kommer vi får ett inferno av olika tidszoner i EU. Exempelvis skulle de nordiska länderna behöva koordinera med varandra om vi ska ha en gemensam tidszon.
– Det är ett stort och energikrävande projekt som ingen riktigt orkar ta tag i, säger Johan Danielsson till Aftonbladet.
”Har inte tagit ställning”
Många är känsliga för tidsomställningen och att ställa om klockan leder till sömnrubbningar och fler bilolyckor men ändå orkar vi inte ta tag i problemet och skapa ett system som inte kräver att vi vrider på alla klockor två gånger om året. Den svenska regeringen skrev senast i mars i år att ”Den svenska regeringen har inte heller tagit ställning till om tidsomställningen ska avskaffas, och i så fall vilken tid som i sådant fall skulle vara normaltid (sommar- eller vintertid)”. De har inte heller orkat ta sig an frågan om tiden.
När Statskontoret skulle granska hur tidsomställningen egentligen påverkar oss i Sverige skriver de i rapporten att ”De negativa omställningseffekterna synes vara förhållandevis ringa, även om de kan vara allvarliga för särskilt utsatta riskgrupper” och ”Det saknas dock underlag för att dra starka slutsatser om hälsoeffekterna av tidsomställning”. Statskontoret orkar inte heller ta tag i problemet.
Skulle spara massa el
Professor Aoife Foley, på Queen’s University i Belfast, menar att vi sparar en massa el om vi inte vrider tillbaka klockan under hösten. Professorn säger till Guardian att ”Genom att helt enkelt fortsätta med vintertid i oktober, sparar vi energi eftersom det då blir ljusare på kvällarna under vintern. Vi sparar både på kommersiell och privat elkonsumtion eftersom folk slutar på jobbet tidigare, och går hem tidigare, vilket innebär att mindre ljus och värme behövs”.
Och nu i elkrisen skulle vi verkligen behöva snabba ryck för att spara el. Men Frankrike, som är ordförandeland i EU, har inte orkat väcka frågan om tidsomställningen igen. Och nästa år är det vi som är ordförandeland. Orkar vi? Skulle inte tro det.