Synsättet att Donald Trumps väljare inte fått komma till tals tillräckligt i svenska medier dök upp även hos andra skribenter och på flera håll i sociala medier dagarna efter valet. Men intervjuer med Trump-väljare har varit en av de absolut vanligaste typen av USA-rapportering ända sedan Donald åkte nerför den gyllene rulltrappan i Trump Tower och lanserade sin presidentkampanj sommaren 2015. Så även inför årets val.
Hutlöst dyrt att leva
Det gick tidigt att känna att det såg dystert ut för Demokraterna. Under mina samtal med amerikaner runt om i landet var de flesta missnöjda med hutlöst dyra levnadsomkostnader och få tycktes känna att Kamala Harris erbjöd någon lösning. Det gick också att notera en tydlig breddning av Trumps väljarkoalition.
Bland Trump-väljarna som jag träffade fanns en mexikansk-amerikansk mellanstadielärare nära gränsen mot Mexiko i Arizona som ville få stopp på det kartellkrig som brutit ut i trakten om kontrollen av migrantsmugglingen. En libanesisk-amerikansk man i Dearborn, Michigan, som var trött på höga matpriser och som inte ville rösta på Harris på grund av USA:s stöd till Netanyahus bombningar i Gaza. En kinesisk-amerikansk man på nedre Manhattan som hade fått en framtand utslagen av en hemlös.
I ett uselt fungerande samhälle är det lockande för väljarna att bränna ner allting var fjärde år,
Att Trump blir president kommer troligen inte förbättra situationen för någon av dem. Men i ett uselt fungerande samhälle är det lockande för väljarna att bränna ner allting var fjärde år, och hoppas att någonting bättre uppstår ur askan.
”Förgiftar landets blod”
Donald Trumps väljare är som grupp är fortfarande oerhört mycket vitare än Demokraternas. Hans framgångar sedan 2016 kan ses som en motreaktion från vita amerikaner mot att de snart inte längre är i majoritet och mot att landet hade haft sin första svarta president. Men den koalition av väljare – en blandning av svarta, latinos, asiatiska amerikaner, unga väljare och arbetarklass – som röstade fram Barack Obama två val i rad, finns inte längre.
Bland latinos röstade nästan hälften av männen på Trump, en kraftigt ökning jämfört med förra valet. I New York fick Trump 30 procent av rösterna, det bästa resultatet för en republikan i staden på flera decennier – och hade sitt största uppsving i stadsdelar med stor latino- afroamerikansk och asiatisk-amerikansk befolkning. Arbetarklassväljare från alla minoritetsgrupper övergav Demokraterna.
Trumps budskap om att invandrare ”förgiftar landets blod” och löften om att tvångsdeportera miljontals papperslösa migranter avskräckte inte personer med migrantbakgrund från att rösta på honom. Det kan förklaras med att det ofta inte finns någon större lojalitet från migranter som varit i USA länge gentemot nyanlända som kommit hit under den rekordstora migrationsvågen under Joe Bidens tid som president.
DDR-doftande angiverisystem
Donald Trump har lovat utvisa alla papperslösa migranter i USA – omkring tolv miljoner människor. Det kommer han inte lyckas genomföra av ekonomiska, juridiska och logistiska skäl. Men försöken att rensa USA på migranter lär prägla landet under de kommande fyra åren.
Ingen blev chockad av Trumps valseger, men många kan komma att bli det av dess konsekvenser.
Massdeporteringar i den omfattningen kommer att kräva enorma resurser. De milisgrupper som patrullerar gränsen i Arizona, New Mexico och Texas på jakt efter migranter, har redan anmält sig som frivilliga. Trump har lovat sätta in armén för att fånga upp migranterna och vakta dem i särskilda läger innan de utvisas. Det lär också behövas en kraftigt förstärkt övervakning av arbetsplatser och ett DDR-doftande angiverisystem.
Det klimat som uppstår kommer troligen slå mot alla minoriteter – även de som röstade på Trump och som inte själva riskerar utvisning – i form av ökad misstänksamhet och rasism. Ingen blev chockad av Trumps valseger, men många kan komma att bli det av dess konsekvenser.
Jonas Cullberg är frilansjournalist baserad i New York, USA. Medverkar återkommande i Dagens ETC med nyheter, reportage, intervjuer och analyser.