2. Vissa yrkesgrupper – framförallt de lågavlönade kvinnodominerade – sliter ut sig långt innan pensionen är aktuell. Då de inte har råd att gå i pension i förtid tvingas de stanna kvar på jobbet, trots att kroppen skriker nej.
3. Med dagens pensionssystem är det ofta välbeställda människor som har förmånen att gå i tidig pension. Detta är dock absolut inget argument FÖR en höjning av pensionsåldern, vilket är vanligt. De fattigare har ju inte råd. I’m talking to you, Annika Strandhäll.
4. Trots detta är den genomsnittliga pensionsåldern för LO-anställda endast något över 63 år, medan högre tjänstemän oftare orkar jobba längre. Människor tvingas till ekonomiska mardrömsbeslut för att deras kroppar inte orkar längre. Tunga, stressiga och monotona arbetsuppgifter är förklaringen. Hur lyder regeringens plan för dessa?
5. Argumentet att ”regeringen redan satsar på arbetsmiljön” och därför inte behöver hålla pensionsåldern nere är strunt. Ohälsan ökar i skenande fart på svenska arbetsplatser. Även här är kvinnor överrepresenterade. Värst ser ohälsotalen bland arbetarkvinnor ut. Börja i rätt ordning, tack!
6. Ett standardargument för att höja pensionsåldern är att arbetslivet inleds senare idag än förr. Men detta gäller inte alla människor, vilket man kan luras att tro av debatten. Återigen är det den svagaste gruppen på arbetsmarknaden som straffas för att normen skapas kring den utbildade medelklassen.
7. Vårt pensionssystem är uppbyggt på det sättet att det gynnar högre tjänstemän och akademiker och straffar LO-grupper som börjar jobba i tidig ålder och slits ut tidigt med låga pensioner. Systemet slår också mot de – oftast kvinnor – som deltidsarbetat för att få familjen att överleva och må bra. Dessa dubbel- eller trippelarbetande kvinnor behöver avlastning. Inte ytterligare år av tvångsbelastning.
8. Vi jobbar för mycket – inte för lite. En pensionsåldershöjning innebär att livsarbetstiden höjs, vilket naturligtvis borde skapa samma debatt som om politiker – utan att ha fått okej av facket – hade infört en längre arbetsdag för alla. Sänk först den generella veckoarbetstiden – sen kan vi snacka.
9. Ett längre arbetsliv utan vare sig kortare veckoarbetstid eller en bruten trend av ständigt ökad, arbetsrelaterad ohälsa är ett hån mot fackföreningsrörelsen. Alla regeringar som säger sig värna relationen till den borde lyssna på dess krav.
10. OM det ändå fattas beslut om att höja pensionsåldern – trots att LO kallar en höjning för ett hån mot medlemmarna, vilka socialdemokratin har skapats för att skydda – måste sjukersättningssystemet reformeras och F-kassan förses med andra direktiv. Den allt större gruppen som inte pallar pressen måste sluta att straffas.