Dessutom har tekniken för det förnybara gjorts allt mer effektiv, vilket lett till att den blivit betydligt mer lönsam att satsa på. Dagens ETC har skrivit om den positiva utvecklingen som märks på flera håll, bland annat i Afrika. Nyligen berättade vi också om storslagna solkraftsprojekt som planeras i rymden.
Teknologiska framsteg
Batterier för att elektrifiera transportsektorn har både blivit renare att framställa och allt effektivare. Utvecklingen av natriumjonbatterier, där koksalt och skogsråvara används i tillverkningen, gör också att mindre mineral behöver grävas upp ur marken. Det finns samtidigt en politisk vilja att öka återvinningen av redan återvunna mineraler.
Avskogningen av Amazonas minskar
För två år sedan tog Lula Da Silva över det brasilianska presidentskapet från Jair Bolsonaro. Sedan dess har floden av negativa nyheter från Amazonas regnskog avtagit i styrka. Okontrollerade skogsbränder och extremtorka gjorde visserligen 2024 till ett brutalt år för regnskogen. Men samtidigt minskade skövlingen i Brasilien med över 30 procent jämfört med 2023, vilket är den bästa siffran för skogen på nio år.
Förslag om vård av skogen
Medan förslag från politiskt beställda skogsutredningar och arbetsgrupper, som Skogsutredningen och Miljömålsberedningen, har kritiserats för att hota den svenska skogen går Svenska kyrkan en annan väg. När utredningen som skulle staka ut den nya hållbara inriktningen för Svenska kyrkans skog kom i höstas förvånades många över hur radikalt den ville förändra skogsbruket. Mer sparad skog, färre kalavverkningar och mer hållbarhet är ledmotiven. Utredningen är nu ute på remiss och det sjuder av missnöje i stiften, men det finns en tydlig vilja från ledningen att förändra skogsbruket.
Det finns andra ledare
Alla i USA är inte Donald Trump. Koalitionen "America is all In", som består av en ansenlig samling av städer, delstater, företag och lokala institutioner, har lovat att fortsätta arbeta för att vi ska nå klimatmålen i Parisavtalet trots att USA för andra gången drar sig ur under Trumps ledning. De anser att ett fortsatt arbete för rena energilösningar kommer att leda till ekonomisk tillväxt, lägre energikostnader för familjer, fler jobb och minskade utsläpp. Det finns med andra ord många gröna krafter i USA som fortsätter att jobba trots uteblivet stöd från regeringen.
Samtidigt har andra länder steppat upp. Storbritannien är ett exempel. Under Cop-mötet i höstas presenterade landet en ny nationell klimatplan där målet är att minska utsläppen av växthusgaser med 81 procent till 2035. Även EU sänder positiva signaler. Inom EU-länderna har utsläppen minskat konsekvent sedan 1990.
Starkt stöd för tuffare klimatpolitik
Medan Sveriges regering fått stark kritik för att vika ner sig i klimatarbetet visar flera stora undersökningar att svenskarna stöttar en mer progressiv politik. Enligt en Sifo-undersökning från Naturskyddsföreningen tycker till exempel tre av fyra svenskar att det är viktigt att regeringen för en politik som leder till att Sverige når klimatmålen. Majoriteten vill heller inte att politiken prioriterar låga bränslepriser framför satsningar på omställningen till ett fossilfritt samhälle, visar en undersökning från forskningsprogrammet Fairtrans. Även Klimatpolitiska rådet har slagit fast att det finns ett brett stöd för fler klimatåtgärder i Sverige.
Seger i flera historiska klimatmål
Europadomstolen slog förra våren fast att Schweiz har kränkt mänskliga rättigheter genom att misslyckas med att nå sina utsläppsmål. Beslutet förväntas kunna få ringar på vattnet. I slutet av året gav också Montanas högsta domstol en grupp ungdomar rätt i en unik klimaträttegång. 16 unga miljöaktivister stämde den amerikanska delstaten för att godkännande av olje-, gas- och kolprojekt och fick rätt eftersom Montana är en av få av landets delstater som skrivit in i sin konstitution att invånarna har rätt till ett stabilt klimat. ”En milstolpe”, säger juridikprofessorn Patrick Parenteau till The New York Times.
Tydligt bättre luftkvalitet i Sverige
Sveriges utsläpp av luftföroreningar fortsätter att minska. Det visar ny statistik från Naturvårdsverket från i december. Halterna av luftföroreningar ligger nu under dagens så kallade miljökvalitetsnormer i nästan hela landet.
Mer tåg och mindre flyg
Flygskammen tycks fungera – svenskarna stannar oftare på marken än före pandemin. I alla fall inom Sveriges gränser. I dag befinner sig inrikesflyget på en 20 procent lägre nivå än före covid. Och samtidigt ökar tågresandet. Grupper på Facebook som samlar tågentusiaster växer i storlek och nya tåglinjer poppar upp i Europa.
Växande gröna rörelser
Sedan den första manifestationen i augusti 2022, har Rebellmammorna fortsatt att växa. I Sverige finns det numera närmare 8000 rebellmammor, enligt klimatnätverkets egna siffror. Dessa mamma-aktivister har arrangerat och deltagit i åtskilliga manifestationer i omkring 30 olika svenska städer. Som Dagens ETC har rapporterat om tar nu också pappor efter mammorna och blir rebeller för klimatet.