Omröstningen har föregåtts av hårda tongångar mellan de olika lägren. De som velat förbjuda användningen av namn som på något sätt gör att vegetariska produkter kan kopplas ihop med kött och mejerivaror har hävdat att namnen riskerar att skapa förvirring bland konsumenterna. Medan förespråkarna för att behålla namn som ”sojakorv” hävdat att vegetariska substitut funnits i minst hundra år och att ett förbud och påtvingade namnbyten riskerar att skapa ännu större förvirring bland samma konsumenter.
Löjligt och dumt
En av dem som nu andas ut när frågan avgjorts är Anna-Clara Acevedo, politisk sakkunnig på Djurens rätt.
– Ja, det var ju ett väldigt löjligt och dumt förslag, som riskerar att undergräva förtroendet för hela EU. Men det stora övergripande är ändå att den högintensiva djuruppfödningsindustrin plöjer ned så otroligt mycket pengar i lobbyverksamhet i EU. Något som såklart är väldigt problematiskt för såväl djuren som klimatet. Därför känns det som en så otroligt stor lättnad nu, att vi har vunnit den här striden, att vegoburgare får fortsätta kallas för burgare, säger hon.
Men hur löjligt förslaget än kan tyckas, inte bara mot bakgrund av problemet med lobbyism inom EU, har frågan betydelse för omställningen till mer klimatvänlig kost.
– Vi har ju känt av att det finns en stor oro bland både svenska konsumenter och de växtbaserade företag som tillverkar de här produkterna, att konsumenterna skulle ha fått allt svårare att hitta rätt i butikerna. Vad ska man kalla det för och vad ska man fråga efter, om det inte får heta vegoburgare? Det skulle ha satt konkurrensen ur balans, säger Anna-Clara Acevedo.
Start på omställning
Lika lättad är Pär Holmgren, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.
– Jag är oerhört lättad att vi i Europaparlamentet har satt ned foten om vegokorven. Givetvis ska vegokorv få kallas korv! Det är på matbordet som medborgarna möter EU:s politik och det är här vi måste börja den gröna omställningen, säger han.
Även Gustav Johansson, mer känd som vegobloggaren Jävligt gott!, tycker att EU-parlamentarikerna gjort rätt men han pekar samtidigt på en kognitiv dissonans i unonens tänkande.
– Det är en dubbel känsla idag. Att vego-produkterna vann den här gången är jag helt övertygad om att det handlar om att människor har kampanjat och engagerat sig emot EU-förslaget. Att man har satt press på sina politiker i respektive land. Samtidigt är det verkligen motsägelsefullt att EU har en sådan hög svansföring vad gäller hållbarheten och klimatpolitiken, men att man ändå driver igenom sådana här förslag.
Larvigt men viktigt
Edward Blom, gastronom och mångsysslare inom underhållningsbranschen, är också han tudelad, men av en annan anledning.
– Jag tycker det är larvigt med ett principiellt totalförbud att kalla något för något annat än det det är i sammansättningar om det inte föreligger risk för sammanblandning. Ingen tror att kokosmjölk eller mandelmjölk innehåller mjölk och sojabiffar har vi ju haft sedan 70-talet.
Därmed inte sagt att han inte anser att frågan är principiellt viktig.
– Det är ett jätteproblem om folk luras att köpa andra varor än de tänkt sig. Och vi måste ha en allmän rättvisa och fungerande juridiskt system på marknaden och i samhället. Bara för att något anses nyttigt ur en eller annan anledning är det inte okej att lura folk att köpa det mot deras vilja för att de tror att det är något annat, säger han.
– Öppnar man upp detta för vegoprodukter så kommer även diverse onyttiga, dåliga produkter kunna skriva vad som helst på förpackningarna och vi får samma kaos i butiken som vi redan idag har på restaurangerna – där inte ett enda namn verkar vara skyddat utan man beställer en pizza med ost men får en med den vedervärdiga kemikalien ”pizzatopping” istället.
Kan du förstå dem som tycker frågan är lite fånig?
– Nej, det kan jag faktiskt inte. Visste inte att någon tyckte det. Det rör sig om stora ekonomiska belopp, det rör sig om konsumenttrygghet, det rör sig om juridiska grundprinciper, filosofi, politik och människosyn. Så visst man kan skratta åt allt och inget, men det är en intressant fråga och inte en spetsfundighet.