Redan i september 2016 släppte brittiska banken HSBC en rapport som varnade för att en majoritet av världens oljeproducenter redan nått sin produktionstopp. Med tanke på att HSBC är världens sjätte största bank och rapporten riktad till kunderna har det varit märkligt tyst om den.
Britten Nafeez Ahmed, vd:n för tankesmedjan IPRD och en av dem länge varnat för en förestående finanskris, skriver i en artikel i medborgarfinansierade Insurgence intelligence att anledningen är att få tycks ha förstått rapportens slutsatser. Som är att en global ekonomisk nedgång kan vara på ingång redan 2018.
Fracking är ingen lösning
Enligt HSBC kan upp till 81 procent av världens oljeproducenter redan ha nått sin produktionstopp. För att kompensera nedgången i befintliga fält fram till 2040 måste världen hitta motsvarande fyra Saudiarabien – 2015 stod landet för 13 procent av den globala oljeproduktionen. Och då har inte hänsyn tagits till en ökad efterfrågan på grund av växande befolkning.
Den som pekar på explosionen i den nordamerikanska frackingindustrin eller inom annan okonventionell olja som räddaren i nöden går enligt Ahmed rejält vilse. Livslängden hos dessa källor är betydligt kortare och effektivare teknik gör bara att de kommer att tömmas ännu snabbare.
Och den som hävdar att den globala efterfrågan på olja faktiskt minskar måste enligt Ahmed hitta en lösning på att oljeindustrins EROI – det vill säga mängden investerad energi jämfört med producerad energi – halverats de senaste 15 åren, beroende på att den konventionella oljan, den som är billig och enkel att ta upp, nådde sin produktionstopp redan 2005.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Saknas extra kapacitet
Med sjunkande EROI måste helt enkelt ännu mer olja tas upp för att mätta efterfrågan. Vilket aktualiserad oljeproducenternas ”spare capacity”, det vill säga utrymmet för att snabbt öka produktionen vid behov.
Utanför OPEC är denna noll, medan OPEC-länderna väntas ha en sparkapacitet på omkring en procent av världens efterfrågan på olja de närmaste åren.
Enligt amerikanska energimyndigheten EIA bör producenternas sparkapacitet ligga på minst tre procent för att inte ekonomin och oljepriset ska löpa amok vid tillfälliga fluktuationer i efterfrågan.
HSBC tror själva att oljepriset stabiliseras runt 75 dollar fatet.
Samtidigt finns en alldeles färsk studie från italienska National research council som visar att priser på över 60 dollar fatet nästan varje gång under de senaste 40 åren lett till ekonomisk recession. En kommande sådan riskerar, enligt Achmed, att bli riktigt jobbig.
Måste gå mot fossifritt
Problemet är att världsekonomin sedan länge – framför allt sedan 2005, då den konventionella oljan peakade – skapat tillväxt främst via lån och räntor. Detta har lett till att den globala skuldbördan nu ligger på rekordhöga 152 biljarder dollar, högre än före 2008 års finanskris, som för övrigt exploderade strax efter en rekordnotering i oljepriset.
En faktor som kan elda på en eventuell kris har redan uppmärksammats av Bloomberg. I januari 2018 träder nya regler i kraft som sätter hinder för hur frikostigt banker får låna ut pengar. Reglerna är välmenande, enligt Achmed, men riskerar att förvärra en kris om banker inte kan gå in och rädda företag på gränsen till konkurs, precis som många menade att bankregleringarna i Basel II-avtalet förvärrade krisen 2008.
Achmeds svar på detta hot är dock inte avreglering, utan snarare att det måste tas snabbare steg mot en fossilfri framtid.