Men exempelvis AP2 och AP7 har investerat i endast en handfull gröna energibolag som tillsammans utgjorde mindre än en procent av fondernas aktieportfölj, enligt riksdagens utredningstjänsts rapport från 2017. AP7 säger sig ha ökat sina poster i den gröna sektorn sedan dess.
Trots gröna löften använder fonderna svenskarnas pensionskapital till att köpa gigantiska aktieposter i oljebolaget Chevron och koljättarna RWE och Coal India.
Ny reglering
Majoriteten av världens största klimatutsläpp är koncentrerade till endast 100 bolag, som tillsammans står för 71 procent av den globala industrins utsläpp. Denna topplista över världens värsta klimatbovar togs fram av miljöorganisationen Carbon Disclosure Project förra året.
Av bolagen på topplistan äger AP-fonderna aktier i 44 kol-, gas- och oljebolag för sammanlagt 23,5 miljarder, visar Dagens ETC:s granskning av fondernas senast rapporterade innehav. Det kan jämföras med att den svenska regeringens klimatsatsning uppgick till 5 miljarder kronor under 2018.
Dessutom ökar AP-fondernas fossila investeringar i värde, från 16,6 miljarder i juni 2017 till 23,5 miljarder juni 2018.
– Det är helt fel väg att gå. AP-fonderna borde istället flytta pengarna från det fossila till det hållbara. Som de nu agerar för de oss bort från möjligheterna att nå klimatmålen, säger Rolf Lindahl på Greenpeace.
AP-fonderna har länge kritiserats för att inte prioritera klimatfrågan och därför beslutade riksdagen i onsdags om skärpta regler. Enligt förslaget som träder i kraft i januari 2019 ska Första till Fjärde AP-fonden hädanefter ”ta hänsyn till miljö och etik i placeringsverksamheten”. Men i lagen har det också skrivits in ett viktigt tillägg: ”(…)utan att åsidosätta målet om hög avkastning”.
Kräver avinvestering
Detta tolkar miljörörelsen som att avkastningskravet fortfarande kommer vara överordnat klimatambitionerna.
– Vi menar ju att hållbarheten ska vara ramen man verkar inom och att man ska få avkastning från enbart hållbara investeringar, säger Rolf Lindahl.
Dagens ETC har kontaktat de berörda fonderna men ingen av dem vill ge några klara besked om lagändringen kommer att påverkar framtida investeringar eller leda till försäljning av aktieposter i fossilindustrin. Exempelvis skriver Andra AP-fonden i ett mejl att regeländringen ”kommer vara positivt för förvaltningen av pensionskapitalet. Hur detta påverkar våra placeringar kan vi inte kommentera”.
Greenpeace samarbetar med andra delar av miljörörelsen i kampanjen ”Schyssta pensioner” som kräver att samtliga AP-fonder ska avinvestera innehaven i den fossila sektorn.
AP-fondernas uppgift är att skapa ett överskott till våra pensioner, då är det väl naturligt att investera i det som ger en hög avkastning?
– Samtidigt är det här pensionsfonder som ska säkra vår framtid och på lång sikt är investeringar i den fossila sektorn väldigt riskabla. De kommer att visa sig vara en förlustaffär eftersom vi, av klimatskäl, inte kan bränna fossila bränslen. Då kommer de här investeringarna att tappa i värde, säger Rolf Lindahl.
Ekonomen Stefan de Vylder tror inte att en tyst försäljning av aktierna skulle få någon långvarig effekt.
– Försäljningar av aktier måste i så fall ackompanjeras av publicitet. Som när LO sa att man skulle avbryta samarbetet med Nordea. Det är negativ publicitet som företagen fruktar mest, säger han.
Kommer lagändringen göra att ni säljer era aktier i fossilindustrin?
AP1: ”Exakt hur detta kommer att förändra våra placeringar kan vi inte kommentera. Våra innehav publicerar vi halvårsvis och vi kommenterar aldrig vad vi har för avsikt att göra.”
AP2: ”Vi kommenterar aldrig förändringar som vi har för avsikt att göra men publicerar våra innehav på vår webbplats varje halvår.”
AP3: Inget svar.
AP4: ”AP4 rapporterar innehav halvårsvis och vi kommenterar inte eventuella investeringsbeslut och transaktioner mellan rapporttillfällena.”
AP7: Skiljer sig från de andra fonderna eftersom de ingår i PPMsystemet. Omfattas därför inte av de nya reglerna som riksdagen beslutade om i veckan.