Svenskarna väljer allt oftare tåget för utlandsresor. Försäljningen av Interrail-kort väntas öka med 45–50 procent i år jämfört med 2017, enligt Johan Falk som är ansvarig för internationell försäljning på den svenska distributören Silverrail.
– Vi ser även att tågresandet ökar för vanliga biljetter som man bokar själv, säger han.
Det ökade intresset för internationella tågresandet märksäven på Centralens resebutik i Kalmar, som är ett av få ställen i Sverige där utländska tågresor kan bokas samordnat.
– Vi har nästan tredubblat försäljningen sedan i fjol, säger ägaren Ivar Karlsson.
Ökad medvetenhet
Han är säker på att en viktig anledning bakom det ökade tågresandet är den mer utbredda medvetenheten om flygresors effekter på klimatet.
– Stanna på marken-debatten har fått effekter. Det ser vi generellt över hela landet och gäller inom alla åldersgrupper, från ungdomar till äldre och barnfamiljer. Det är en stor omställning på gång och vi har märkt en oerhörd utveckling av Interrail under sommaren, säger Ivar Karlsson.
Han berättar att vilja att resa hållbart även finns bland hans äldre kunder.
– Hos de lite äldre och medelålders ser man många som aktivt uttalar sig för att ställa om till resande med mindre klimatpåverkan. Då är det klart att tåg med eldrift är ett mycket bättre alternativ, säger Johan Falk och lyfter även den ökade informationen om tågresandets möjligheter.
Han tar också upp den ökande informationen om resandets klimatkonsekvenser som ett skäl till uppgången:
– Många pratar om möjligheten att åka med tåg. Folk förstår att det går att göra.
Nytt EU-förslag
Nyligen röstade transportutskottet i EU-parlamentet igenom ett förslag om att det ska bli lättare för resenärer att boka om en missad tågresa vid anslutningar som försenats.
– Det tror jag kommer bidra till att jag som resenär känner mig tryggare. Är det så att någon del i kedjan fallerar så kommer den som har felat att hjälpa mig vidare, säger Johan Falk.
Förslaget är dock än så länge bara en rekommendation till att samma beslut ska fattas i EU-parlamentets plenum, där utfallet fortfarande är ovisst.
I Tyskland har det statliga järnvägsbolaget Deutsche Bahn (DB) just gått ut med nyheten att de expanderar möjligheterna för tågresenärer att göra internationella bokningar. Johan Falk säger att det är en logisk utveckling även i Sverige.
– En avreglering av tågtrafiken är på väg i övriga Europa och det kommer ställa om förutsättningarna för de gamla tågbolagen. Då vill DB ligga lite i framkant. Jag tror att det kommer underlätta för resenärerna när det blir enklare att boka.
Kraven kommer öka
Men i Sverige är det fortfarande småbolag som Centralens resebyrå i Kalmar som gäller för den som vill ha samordnade bokningar av internationella tågresor. SJ har bara internationella resor till Köpenhamn och Oslo i dagsläget.
– SJ har ju valt bort den internationella dimensionen. De tyckte väl att det var för krångligt med internationell trafik. Det kan man ju tycka vad man vill om, men då är det resebyråer som vi och några andra som har den försäljningen, säger Ivar Karlsson.
Johan Falk menar att det inte är SJ:s kärnverksamhet att sälja internationella resor och att andra aktörer, som kan lägga fokus helt på det, kommer ta över. Han tror att utvecklingen kommer gå åt ett ökat internationellt tågresande.
– Diskussionen om hur vi ska få ett hållbart resande med lättare och snabbare förbindelser kommer att öka och bli skarpare, och det kommer att gynna resenärerna.
Uppdatering: I en tidigare version av artikeln påstods det felaktigt att EU-parlamentet hade röstat igenom förslaget om att det ska bli lättare för resenärer att boka om en missad tågresa vid anslutningar som försenats. Rätt ska vara att transportutskottet i EU-parlamentet nyligen röstade igenom ett förslag om detta. Vi beklagar misstaget.