VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
Tack vare de fett-, smuts- och vattenavvisande egenskaper ämnet har används det i alltifrån non stick-stekpannor till bakplåtspapper och sport-och fritidskläder. För att tillverka PTFE används högfluorerande ämnen, så kallade PFAS. Det är syntetiskt framställda kemikalier som är extremt svårnedbrytbara i naturen – vissa bryts aldrig ner. De ansamlas i levande organismer och kan ge allvarliga hälsoproblem i högre doser.
De mest kända typerna av PFAS är PFOS och PFOA. Tidigare använde kemijätten Dupont PFOA vid tillverkningen av sina teflonpannor. De höga utsläppen kring fabriken i Parkersburg, USA, förorenade dricksvattnet och Dupont har tvingats betala flera miljarder kronor i skadestånd till människor som drabbats av bland annat njurcancer och sköldkörtelproblem.
Oväntade halter i avloppsvatten
Numera har Dupont fasat ut PFOA och använder istället ett liknande ämne, Gen X, som också är problematiskt enligt Daniel Borg, toxikolog på Kemikalieinspektionen.
– Oväntat höga halter av Gen X har hittats i avloppsvattenprover från Stockholm och Örebro. Hur det kommer sig vet vi inte. Jag hade väntat mig lägre halter eftersom ämnet är så nytt och, vad vi vet, bara används i tillverkningen av fluorpolymerer, säger Daniel Borg.
”Frågan om en bråkdel”
Stekpannor och apparater som smörgåsgrillar med teflonbeläggning finns i var mans kök. Frågan är då om vi får i oss de giftiga kemikalier som används vid tillverkningen av köksredskapen när vi använder dem?
– Lite av kemikalierna kan nog överföras till maten i början av användningen, men det är då frågan om en bråkdel av de halter vi får i oss från andra PFAS-källor som dricksvatten och livsmedel, säger Daniel Borg.
Ibland varnas det för att använda teflonpannor som blivit repiga, men det har ingenting med de högfluorerande ämnena att göra. Däremot kan sprickor i teflonet släppa fram kemikalier under beläggningen som man inte borde få i sig.
– Själva beläggningsmaterialet PTFE består av så stora kemiska strukturer att de inte tas upp av kroppen, säger Daniel Borg.
Kan komma ut i dricksvattnet
De största problemen med teflon är utsläppen av PFAS vid tillverkningen och vad som händer med pannan eller smörgåsgrillen när den kasseras, enligt Daniel Borg.
– Det kan bildas PFAS-ämnen som kommer ut i naturen, och i förlängningen ut i dricksvattnet och maten, om non stick-materialet förbränns i värmeverk där temperaturen inte är tillräckligt hög.
Var därför noga med att lämna den uttjänta pannan till en återvinningscentral. Då kan beläggningen i bästa fall förbrännas i tillräckligt höga temperaturer i metallåtervinningsprocessen.
Och om du behöver en ny panna kan det vara värt att satsa på en av keramik eller gjutjärn – de håller i evighet och avger garanterat inga giftiga ämnen – inte ens när de är nya.