Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Här odlas framtidens grödor

David Appelgren odlar quinoa och hampa på sin gård i Östergötland.
David Appelgren odlar quinoa och hampa på sin gård i Östergötland. Bild: Bild: Privat

Dagens ETC

Hur ska vi få i oss protein när klimatet kräver att vi drastiskt minskar vår köttkonsumtion? Svaret kan finnas i vår mathistoria. Flera svenska lantbrukare har börjat experimentera med gamla proteinrika kulturgrödor från såväl Sverige som Anderna. En av dem är David Appelgren som odlar quinoa och hampa på sin gård i Östergötland.

Våren har kommit till Östgöta­slätten och David Appelgren på Ombergs Ekogård, strax söder om Vadstena, har just fått ned årets sådd i den feta svarta jorden. Till skillnad från de flesta andra lantbrukare i trakten odlar han inte vete eller raps, utan quinoa och hampa – uråldriga kulturgrödor, men samtidigt framtidens kost. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs hela vintern

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa hela vintern till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser