Rapporten, som beställts av regeringen, kartlägger de tio områden där skaderisken av händelser relaterade till klimatkrisen är som störst. Den visar att effekterna kan få mycket stora konsekvenser för såväl människors liv och hälsa som för ekosystem, infrastruktur, bebyggelse och kulturarv, om inte arbetet för att minska riskerna och förebyggande åtgärden påbörjas i närtid.
– Sammantaget bedömer vi att det finns förutsättningar att i tid minska de stora samhällsstörningar och skadekostnader som ras, skred, erosion och översvämning kan medföra, förutsatt att förebyggande åtgärder genomförs, säger Johan Anderberg, SGI:s generaldirektör i ett pressmeddelande.
De klimatrelaterade rasen, skreden, erosionerna och översvämningarna kan enligt rapporten innebära stora samhällsstörningar och kostnader. De förväntade direkta skadekostnaderna beräknas till mellan 20 och 50 miljarder kronor, om inga åtgärder vidtas, fram till år 2100. Rapportförfattarna skriver dock att det bedöms vara en underskattning av de verkliga riskkostnaderna. De konstaterar också att det krävs miljardbelopp för att klimatanpassningsåtgärder ska kunna genomföras.
Måste utredas mer
Behovet av att förbättra kapaciteten att bedöma de klimatrelaterade riskerna och genomföra hållbara åtgärder är fortsatt stort, säger MSB:s generaldirektör Camilla Asp i pressmeddelandet.
– Kapaciteten för klimatanpassning behöver öka för att både vidta förebyggande åtgärder i tid och planera för hur natur- och klimatrelaterade olyckor som inträffar ska kunna hanteras. Genom att belysa var de största riskområdena för ras, skred, erosion och översvämning finns i landet hoppas vi kunna samordna myndigheternas prioriteringar och ge stöd i kommunernas fortsatta arbete.
Allra värst drabbade beräknas Sveriges kuststräckor vara, med Västkusten kring Göta älv i toppen av listan. Därefter följer Mälardalen och Hallandskusten. Områdena har rangordnats utifrån var det är störst sannolikhet att klimatrelaterade ras, skred, erosioner och översvämningar ökar, och var de kan ställa till med störst skada och kostnader för samhället. Riskerna har inte ställts mot andra risker, som exempelvis kustöversvämningar. Det är första gången en samlad bild över riskområden presenteras.
Risker för ras
Antalet byggnader belägna inom områden med risk för ras är ungefär 209 000. Områdena rymmer cirka 211 000 boende och 97 000 anställda. Västra Götalands, Stockholms och Dalarnas län är de områden med störst andel verksamheter i områden med risk för ras. Här pekas särskilt kommunerna Åre, Örnsköldsvik och Jönköping ut. Jönköping har flest antal boende och anställda inom områden med förutsättningar för ras, medan Åre har flest byggnader inom ett sådant område.
Risker för skred
Flest antal verksamheter inom områden med förutsättningar för skred finns i Västra Götalands och Värmlands län. Göteborg, Karlstad och Lidköping är de kommuner med högst andel verksamheter, medan Stockholm har flest antal boende och anställda i områden med förutsättningar för skred. Göteborg har flest antal byggnader i riskområdet.
Antalet byggnader i dessa områden är cirka 1,2 miljoner, antalet boende är 1,9 miljoner och anställda uppgår till 1,3 miljoner.
Förutsättningar för erosion
De län med högst andel verksamheter inom områden med förutsättningar för erosion är Skåne, Jönköping och Kalmar. Kommunerna med högst andel verksamheter i erosionsområden är Landskrona, Ystad och Jönköping.
Flest antal boende inom områden med risk för erosion har Lomma, medan Ystad har flest antal anställda och Landskrona flest byggnader.
I dessa områden finns cirka 8 700 byggnader, ungefär 2 500 boende och cirka 1200 anställda.
Översvämningar vid kusten
Skåne, Västra Götaland och Stockholms län har högst andel verksamheter inom områden som kan påverkas vid kustöversvämning. De kommuner som riskerar att påverkas mest är Göteborg, Kristianstad och Malmö. Flest boende inom områden som kan påverkas av kustöversvämning finns i Kristianstads kommun medan Göteborg har flest anställda som kan påverkas och Vellinge flest byggnader.
Runt 122 000 byggnader finns i områden med risk för översvämning. Antalet anställda i dessa områden är cirka 63 000, och antalet boende cirka 57 000.
Översvämningar vid sjöar och vattendrag
Högst andel verksamheter inom områden med risk för översvämningar utmed sjöar och vattendrag finns i Västra Götalands, Dalarnas och Skånes län. Översvämningsriskerna är beräknade utifrån två olika flöden: klimatanpassade och enligt dagens klimat.
De kommuner som påverkas mest av översvämningar utmed vattendrag vid ett klimatanpassat flöde är Kristianstad, Göteborg och Uppsala, men analyserat utifrån dagens klimat blir det Karlstad, Örebro och Linköping som toppar listan. Örebro kommun har flest boende, Göteborg flest anställda och Karlstad flest byggnader som kan påverkas. Beräknat utifrån dagens klimat finns totalt cirka 208 000 byggnader, 188 000 boende och 220 000 anställda inom riskområden för översvämningar.