Nyligen kunde Dagens ETC avslöja att AP-fonderna har placerat nästan 15 miljarder kronor av svenskarnas pengar i de 20 värsta fossila bolagen, som senaste halvseklet har släppt ut nästan 500 miljarder ton koldioxid. Det handlar alltså om de absolut värsta av de värsta. Bolag som är lika fossila som alltid varit och som inte visar några betydande tendenser att ställa om. Bolag som Exxon, Chevron, Shell och BP.
Hur är det möjligt? frågade Dagens ETC ansvarig minister, Per Bolund (MP).
1 januari i år fick pensionsfonderna – Första till Fjärde, för Sjunde sker en separat process – ett nytt regelverk att förhålla sig till. Där läggs mer fokus på ansvarsfullt ägande, med högre ambitionsnivå vad gäller hållbarhet.
Ändå var det nästan 15 miljarder kronor i somras.
– Jag vill betona att vi i Miljöpartiet är otåliga, sa Bolund.
– Redan finns en ny lagstiftning på plats, sannolikt den hårdaste i världen. Så ja, vi förväntar oss tydlig omställning bort från de företag som förstör vår planet. Det finns även med i Januariöverenskommelsen att att det ska göras en utvärdering hur det här utvecklas.
2021 ska det granskas hur AP-fonderna klarar detta nya regelverk utifrån fossila placeringar.
– Om de inte förstår regeringens signaler kan vi behöva rekrytera nya styrelser, som har bättre förståelse för vad vi förväntar oss. Det är en väldigt konkret möjlighet som vi har. Jag förväntar mig att det ska ske stora förändringar.
Mycket tyder på att Bolund hoppas förgäves.
Inte bara det att AP-fonderna placerat 15 miljarder trots ett regelverk som signalerar raka motsatsen.
Det är nämligen obestridliga bevis som Greenpeace kommer med i sin nya rapport om AP-fonderna som undersöker hur placeringarna förändrats från december 2018 till och med juni 2019, alltså under de första sex månaderna med ett nytt, skarpare, klimatmedvetet regelverk.
De har ökat med 2,3 miljarder kronor i de 200 största kol-, olje- och gasbolagen.
Inte mindre fossil exponering.
Inte ens oförändrad.
Mer.
Då är problemet inte att det tar tid att deinvestera, utan att man i AP-fondernas ledning väljer att göra raka motsatsen.
– AP-fonderna har luppen på sig. Det vet de om, sa Bolund.
Det vet de säkert. Men bryr sig uppenbarligen inte.
I ett slags uppror mot politikernas vilja, i total nonchalans vad gäller klimatkrisen.
En fientlig handling.
Bolund ska inte behöva fler bevis.
Bäst för klimatet är om han söker stöd för att agera direkt snarare än om två år.
AP-fonderna klarar med sina fossilt tillvanda chefer inte att ställa om.
Ut med det gamla, in med det nya.