– Vi vann Venture Cup i Sverige och blev nominerade att delta i finalen i Köpenhamn. Sedan var man tvungen att göra en ny ansökan, den var på 24 sidor, och blev granskad av en jury. Det var runt 1500 sökande, berättar Eslam Salah som kommer från Egypten och flyttade till Sverige för fem år sedan.
Tävlar mot världsuniversitet
Lupinta, som fått bidrag av bland annat Malmö universitet, kommer att tävla mot företag knutna till världsuniversitet som Yale, Oxford och Harvard. Prispengarna är på 25 000 dollar och skulle Lupinta vinna vill Eslam Salah investera pengarna i att utveckla sina produkter, som falafel, köttbullar och tempeh tillverkade på protein från Lupinbönor.
– Lupinta är en mat-techstartup. Vi odlar inte utan producerar och gör research vid universitet för att utveckla produkterna. Vi omvandlar bönorna till köttsubstitut och gör hamburgare, köttbullar av dem, och även annat som tempeh och falafel.
I juni introducerade han lupinbönsfalafel på falafelfestivalen i Malmö. Just nu försöker han få restauranger att börja använda tempeh baserad på bönorna samtidigt som han studerar själva lupinproteinets beteende vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Alnarp. Eslam Salah har levt med mat och odling i princip hela livet
– Jag har hållit på med mat sedan jag var åtta år gammal och hjälpte till i familjeföretaget hemma i Egypten. Vi arbetade med lokala böner, köpte deras grödor och sålde också mat. Sedan har jag pluggat agronomi i Egypten och på Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp. Jag har även arbetat med matimport och export här i Sverige i fyra år.
Föddes ur proteinimport
Intresset för just Lupinbönorna väcktes när han insåg hur mycket vegetabiliskt protein Sverige faktiskt importerar.
– Eftersom jag vet att Lupinen kan odlas här i Sverige tänkte jag att man kunde sälja den. Vi importerar runt 70 procent av det plantbaserade protein vi äter från länder utanför EU, vilket är skrämmande. Det mesta av det är sojabönor importerade från Sydamerika där man hugger ner regnskog för att odla dem och dessutom odlar man dem på ett icke hållbart sätt.
Lupinen som ger bönorna kallas också matlupin och ska inte förväxlas med den vilt växande blomsterlupinen som är giftig. Matlupin är en tålig växt som kan odlas i många olika sorters klimat och bönorna har ett proteininnehåll på upp till 45 procent beroende på art. Lupinta köper in sina från en odlare i skånska Kvidinge, cirka åtta mil från Malmö.
– Lupinen är bra för att berika jorden, när den odlas tillförs kväve vilket innebär att man inte behöver använda sig av något gödsel när man odlar den nästa år, säger Eslam Salah.
Storskaliga planer
Hans långsiktiga vision för de proteinrika bönorna är högtflygande.
– Om tio år vill jag se en lupinindustri. Jag vill förändra sättet vi odlar proteinrika grödor på i Europa och förhoppningsvis kan man odla dem lokalt i varje land. Det är viktigt. Jag skulle kunna köpa billigare bönor från Polen eller Tyskland men väljer att betala mer för de som odlas lokalt. Vi vill förändra, samtidigt som vi trycker på att varje land ska odla själva och äta vad de själva odlar.