Ett huvudområde är klimatet. En fjärdedel av medlen föreslås gå till projekt som bidrar till EU:s klimatarbete. Det innebär en ökning med 114 miljarder euro jämfört med den förra långtidsbudgeten.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Ett välkommet tillskott till EU:s satsningar på grön omställning inom och utom Europa, menar experter och företrädare för Europas miljöorganisationer. Men ett problem är att förslaget inte innehåller tydliga signaler om att sluta finansiera projekt med fossila bränslen Det menar bland annat Jonathan Gaventa, chef på tankesmedjan European energy policy, E3G.
– Övriga utgifter på 75 procent måste också gå i linje med klimatmålen. EU-kommissionen har föreslagit en ökning av medlen till budgetprogram som Connecting Europe Facility som har gett miljarder euro till gasledningar och annan fossil infrastruktur, utan motkrav om att sluta stödja projekt som går emot EU:s klimatmål, säger Jonathan Gaventa.
Systematisk lobbying
Stephanie Pfeifer, vd på investerarorganisationen Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC) säger att den nya budgeten är ett utmärkt tillfälle för EU att visa investerare att de stöder investeringar i grön omställning.
– Att tackla klimatförändringarna måste vara huvudsaken i budgeten och det är avgörande att finansieringsstrukturerna hänger ihop med de långsiktiga klimat- och energimålen, säger Stefanie Pfeifer.
Det skulle säkerställa att nya investeringar inte riskerar att gå förlorade, och maximera ”den enorma investeringspotential” som finns i gröna teknologier och affärsmodeller, menar hon.
Europeiska miljöbyrån, EEB, är en sammanslutning av fler än 140 miljöorganisationer i Europa. De varnar för att budgetförslaget inte är tillräckligt långtgående.
– EU-pengar måste driva på utsläppsminskningar, säkerställa mångfalden, stödja miljöprogressivt jordbruk och vara systematiskt hållbarhetssäkrad. Det skulle svara mot allmänhetens önskningar och framtida generationers behov, säger Patrick ten Brink, politisk chef på EEB. Organisationen pekar bland annat på EU:s fortsatta investeringar i fossilgas som ett problem.
Konflikten mellan fossila intressen och klimatåtgärder är ett problem både i EU:s budget och i de globala klimatförhandlingarna.
Svängdörrar till fossillobbyn
Under FN:s klimatkonferens i Bonn, som pågår just nu, presenterade De Gröna i EU-parlamentet en ny rapport om fossillobbyismen, ”Revolving doors and the fossil fuel industry”. Det rapporterade Dagens ETC om igår. De Gröna uppmanar FN-konferensen att minska fossilindustrins inflytande på klimatförhandlingarna.
– Det är svängdörrar mellan politiker och fossillobbyn i hela Europa. Det handlar inte om enstaka fall, utan det är systematiskt, säger EU-parlamentarikern Max Andersson (MP).