I måndags skulle Greta Thunberg ha börjat nionde klass. Men istället för att gå till skolan har hon valt att sätta sig utanför riksdagshuset och strejka.
Bredvid sig har hon en skylt med texten ”Skolstrejkar för klimatet” och framför henne ligger en bunt papper som hon delar ut till förbipasserande. ”Vi barn gör ju oftast inte som ni säger åt oss att göra. Vi gör som ni gör. Och eftersom ni vuxna skiter i min framtid så gör jag det med”, står det på A4-papperets ena sida. På andra sidan finns 22 faktauppgifter om den globala uppvärmningen och klimatförändringarna.
– Ingen annan gör någonting och då måste jag göra det jag kan. Jag kommer att sitta här på skoltid varje dag fram till valet, säger Greta Thunberg.
Att hon sitter utanför riksdagshuset är ingen slump.
– Politikerna måste ta klimatkrisen på allvar. Frågan får inte alls den uppmärksamhet i valdebatten som den förtjänar. Men det är också en bra plats eftersom väldigt många människor passerar här.
Hur kommer det sig att du börjat engagera dig i klimatfrågan?
– När jag gick i tvåan pratade lärarna om global uppvärmning och klimatförändringar och enkla saker man kunde göra själv, som att släcka lampor och använda mindre papper. Jag tyckte det var konstigt att människor kunde påverka något så stort som klimatet, och tänkte att om det var så skulle ju alla prata om det – då skulle det vara den viktigaste frågan. Men det var det inte. Hemma började jag släcka lampor och dra ut kontakter och så vidare. Mina föräldrar undrade vad jag gjorde, så jag började läsa på om om klimatet och blev insatt. Sedan läste vi alla i familjen på tillsammans och började engagera oss. (Greta är dotter till Malena Ernman och Svante Thunberg, båda aktiva i klimatdebatten, reds.anm)
Vad tror du behövs för att vi ska få en hållbar framtid?
– Människor behöver veta om vad som pågår och att det är en kris vi befinner oss i. Om man frågar en person på gatan vad Keelingkurvan är så vet personen förmodligen inte det. Om folk vet hur allvarligt det är tror jag att de själva väljer att engagera sig i klimatfrågan, göra egna uppoffringar och rösta på den bästa klimatpolitiken.
Vilka uppoffringar tycker du att fler borde göra?
– Det handlar om olika privilegier vi har och saker vi anser är självklarheter men som ur ett ekologiskt perspektiv är ohållbart. Som att flyga, åka bil, äta kött- och mejeriprodukter, shoppa... Men framförallt behöver många fler sätta sig in i klimatfrågan. Då förstår man hur allvarligt det är och då gör man uppoffringarna självmant.
Vad tycker lärarna om att du skolstrejkar för klimatet?
– Min lärare vet om det och hen förstår. Men det finns inte så mycket skolan kan göra, jag kommer att sitta här oavsett.