#Greta talar om folket mot de styrande. Hon låter alltmer som en vänsterpopulist. Jag tror klimataktivisterna måste bredda sitt budskap om de ska nå ut till fler. https://t.co/NcLYcgcOGS
— Erika Bjerstrom (@erikabjerstrom)
December 11, 2019Faktum är att Thunberg sedan första sittningen utanför riksdagen har gjort en närmast heroisk ansträngning att behålla sitt oberoende, att inte låta olika intressen – och de är många – förvandla henne till galjonsfigur.
Men nej, hennes budskap är tydligen vänsterpopulistiskt.
Bjerström hävdar att Thunberg har valt sida i att den utdragna konflikten mellan rika och fattiga länder, där både Kina och Indien motsätter sig att deras befolkningar inte skulle få göra samma resa som européer och amerikaner redan gjort. Thunberg menar att historiska utsläpp spelar roll, att den som förstört mest nu måste ta mest ansvar, att omställningen måste vara rättvis för att kunna ske snabbt och globalt.
Det är USA som har släppt ut mest sedan år 1750: 397 miljarder ton – mer än Kina och Indien tillsammans (265), mer än alla europeiska länder på topplistan tillsammans (231).
Animation: The countries with the largest cumulative CO2 emissions since 1750
Ranking as of the start of 2019:
1) US – 397GtCO2
2) CN – 214Gt
3) fmr USSR – 180
4) DE – 90
5) UK – 77
6) JP – 58
7) IN – 51
8) FR – 37
9) CA – 32
10) PL – 27 pic.twitter.com/cKRNKO4O0b
— Carbon Brief (@CarbonBrief)
April 23, 2019Bjerström hittar fler indicier för att Thunberg måste vara vänsterpopulist.
Hon ger inte beröm till EU som lägger en (otillräcklig) grön färdplan.
Hon accepterar inte att politiker låter sjöfart och flyg slippa undan.
Hon litar inte på ”falskt ledarskap” utan hittar hopp hos ”folket”, hos den rörelse som växer fram, med sina krav på åtgärder mot klimatkrisen.
Det här är vänsterpopulism, enligt Bjerström, vars främsta invändning – ”folket är inte en homogen grupp som står enad mot politikerna” – är så självklar att absolut ingen skulle hävda motsatsen, allra minst Thunberg.
Likt en åklagare i en sämre sortens tv-serie halar Bjerström sedan fram vad hon verkar anse är ”the smoking gun”, det avgörande beviset för att Thunberg nu kombinerar klimataktivism med att agera ”populistisk vänsterpolitiker”.
Det är en debattartikel som Thunberg nyligen publicerade på Project Syndicate. Hon skrev den tillsammans med Luisa Neubauer och Angela Valenzuela, ledande i Fridays for future i Tyskland respektive Argentina.
Alla som tidigare läst eller hört Thunberg känner igen sig.
Politiker och fossila företag har nonchalerat klimatkrisen.
Nu måste de lyssna på vetenskapen.
Nu måste de göra något.
Sedan kommer rykande pistolen.
”Denna åtgärd måste vara kraftfull och omfattande. Klimatkrisen handlar ju inte bara om miljön. Det här är en kris som omfattar mänskliga rättigheter, rättvisa och politisk vilja. Koloniala, rasistiska och patriarkala system för förtryck har skapat och drivit krisen. Vi måste riva dem alla. Våra politiska ledare kan inte längre skjuta upp sitt ansvar”, skriver Thunberg.
Till sist handlar det om tre ord.
Koloniala, rasistiska, patriarkala.
Den som yttrar dem blir vänsterpopulist.
Ja, det här är Bjerströms hela plädering. Hon har inget mer att komma med, annat än grovt felaktiga analyser av själva sakfrågan, alltså klimatkrisen.
Som att världens miljöministrar inte behöver ”övertygas av hennes (Thunberg) budskap om hur bråttom det är att ta forskarnas alltmer enträgna varningar på allvar”.
Brasilien? Kina? Saudiarabien? Ryssland? Polen?
Eller som att ”rika länder har råd att skydda sig från klimatkrisens konsekvenser”.
Har brandröken lättat över Sydney? Kommer havet inte att dränka Miami? Drabbades vi i Sverige inte av omfattande skogsbränder, förtorkade skördar och värmeslagna åldringar sommaren 2018?
Public service måste kunna leverera mer kompetent klimatjournalistik.
Måste!
Speciellt eftersom både SVT och SR under lång tid har upparbetat ett trovärdighetsproblem.
SVT låter Mats Knutson vara oförmögen att avgöra om Sverigedemokraternas påstående att temperaturen inte stiger är sant eller falskt. (Ja, naturligtvis falskt.)
SVT publicerar suspekta, klimatförnekande debatter samtidigt som barnen skolstrejkar, och försvarar sedan sitt beslut med att det är härligt med ”olika infallsvinklar i en brännande fråga”.
SVT tipsar om att du kan resa mer klimatsmart om du bara flyger rakt mot destinationen.
SVT sammanfattar rekordtemperaturer i Västerbotten och Norrbotten, över 20 grader i oktober: ”Det blev bara varmt! Det händer lite då och då.”
Det finns fler haverier, alldeles för många, givet att public service har ett särskilt uppdrag att hålla allmänheten informerad.
SR kallar in klimatförnekaren Lennart Bengtsson som expert.
SVT låter sin seniora reporter och kommentator kalla Thunberg för vänsterpopulist.
Det här duger inte.
För mig är vänsterpopulist inget skällsord. Tvärtom, här är jag helt enig med Göran Greider, som twittrar: ”Det är vägen att gå. Systemkritik. Höjda anspråk. Allvar.”
Jag är desto mer bekymrad över att public service definierar någon utifrån att svensk höger – den konservativa, den aggressiva – genast kastar sig över den där debattartikeln eftersom svensk höger tycker att Thunberg med den bekräftar alla deras misstankar om en dold agenda, genom att tala om rasism och könsdiskriminering.
Sociala medier kokar.
Titta, nu ser vi Thunberg som hon verkligen är!
Det är den konspiratoriska tropen som sipprar in i public service, det är den som Bjerström förmedlar med sin analys. Thunberg slarvar bort klimatkrisen, förvandlar den till nischad hobby för identitetspolitiska marxister.
Public service ger högerpopulister tolkningsföreträde att avgöra vilka som är vänsterpopulister.
Häpnadsväckande.
Illavarslande.
Så hur ska Thunberg bredda sitt budskap?
Vad ska hon ändra på för att Bjerström ska bli nöjd?
Bli en hoppfull liberal, gissningsvis.
Sluta prata om politikens svek.
Sluta prata om näringslivets destruktivitet.
Sluta prata om rättvisa.
Sluta prata om rasism.
Sluta prata om kvinnor.
Sluta vara farlig för den ordning som vill upprätthålla den fossila ekonomin så länge det bara går.
Hörde du, Thunberg?
Troligen inte.
Hon är upptagen med att planera framtida opinionsbildning och demonstrationer tillsammans med miljontals unga människor från hundratals länder.
Hon är upptagen med att ha blivit utsedd till årets person av Time Magazine.
Hon är upptagen med att vara världens mest framgångsrika, inflytelserika klimataktivist.
Hon är upptagen med att rädda planeten.
Public service ska nog bestämma sig för vad de ska syssla med under tiden.