Nu har Norges högsta domstol sagt sitt. Den norska regeringens beslut att tillåta oljeborrning i Arktis bryter inte mot grundlagens paragraf 112.
– Högsta domstolen sviker dagens ungdomar när de ger politikerna makten att ta från oss en säker framtid. Nu förväntar jag mig att norska ungdomar sätter rekord i valdeltagandet i september, och att alla vuxna med en touch av samvete tänker på klimat och miljö i parlamentsvalet, säger Therese Hugstmyr Woie, ledare för Natur og ungdom, i en kommentar.
Fyra års process
Frågan om huruvida norska staten gjort sig skyldigt till grundlagsbrott väcktes redan 2016. Då stämde Greenpeace och Natur og ungdom norska staten med hänvisning till grundlagens paragraf 112, som säger att både nuvarande och framtida generationer har rätt till en säker och hälsosam miljö och att det är staten som måste försäkra medborgarna en sådan.
Det högsta domstolen nu kommit fram till är att paragrafen som miljöorganisationerna hänvisat till inte kan åberopas och dessutom att beslutet att tillåta oljeborrning inte bryter mot den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter.
– Det är skrämmande och absurt att vår rätt till en livlig miljö inte kan användas för att stoppa det mest miljöskadliga Norge gör. Vi måste nu överväga alla möjligheter, inklusive ett överklagande till Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter. Vi kommer tillbaka med information om nästa steg efter att vi noggrant har undersökt domen, säger Frode Pleym, ledare för Greenpeace Norge.
En opinionsundersökning visade nyligen att en majoritet av den norska befolkningen är överens med Greenpeace om att oljeprospektering i Arktis bör stoppas av klimat- och miljöskäl. USA:s tillträdande president Joe Biden har också krävt ett stopp för oljeborrning i regionen och sökt samarbete med Norge och resten av länderna i Arktiska rådet för att få till stånd ett sådant.