Tillsammans med ett antal andra aktörer uppmanar nu FN:s utvecklingsorgan UNDP länderna att höja sina ambitioner genom att utforma långsiktiga klimatstrategier. Enligt Parisavtalet ska strategierna sträcka sig till 2050 och vara inlämnade till FN senast 2020. Än så länge är det bara sex länder som har lämnat in mer eller mindre fullständiga planer: Benin, Kanada, Frankrike, Tyskland, Mexiko och USA.
Samlar experter
För att hjälpa övriga länder på traven lanserade organisationerna nyligen en webbplats som samlar experter och kunskap om hur klimatstrategier kan utformas.
– Det finns inte en lösning som passar alla. FN ger ingen vägledning så vi tyckte det var viktigt att samla experter som kan ge sina synpunkter på de viktigaste avvägningarna som måste göras när man planerar långsiktiga strategier, säger Kelly Levin från organisationen World Resources Institute, som står bakom webbplatsen tillsammans med UNDP och samarbetsorganen NDC Partnership och 2050 Pathways Platform.
Richard Baron, vd för 2050 Pathways Platform, hoppas att ett mer långsiktigt perspektiv ska leda till att länderna också omformar sina kortsiktiga åtaganden.
– Vi vill se högre ambitioner kopplade till Parisavtalet och 2020 ligger bokstavligt bara runt hörnet, säger han.
Sverige siktar på COP24
För Sveriges del är förhoppningen att kunna lämna in en långsiktig strategi till FN inför klimattoppmötet COP24 i december. Förra året fick Naturvårdsverket i uppdrag av regeringen att sammanfatta de beslut som hittills tagits för att Sverige ska uppnå Parisavtalets mål. Den sista april ska uppdraget vara slutfört, berättar Sara Almqvist, projektledare på Naturvårdsverket.
– Som det ser ut nu ligger allt i många olika beslut. Men alla länder som är med i Parisavtalet ska ju utforma förslag på långsiktiga strategier och då kan vi inte skicka in massvis med olika beslut. Vi sammanfattar dem, vilket är vår långsiktiga strategi, i ett samlat dokument, säger hon.
Bland annat ingår det klimatpolitiska ramverket som antogs förra året.
– Det vi lämnar blir ett underlag till regeringskansliet. Sedan kommer de att bearbeta det enligt vad regeringen anser ska vara med i en sådan här strategi, säger Sara Almqvist.
Vill få EU ombord
Emi Hijino, handläggare vid Miljö- och energidepartementets klimatenhet, hoppas att Sveriges långsiktiga strategi kommer att inspirera andra länder. Hon är också positiv till den nya webbplatsen för långsiktiga klimatstrategier.
– Det är ju viktigt att man försöker hitta plattformar för samarbete. Förhoppningsvis kan man dra lärdomar från de erfarenheter som finns och hitta sätt att uppmuntra varandra.
Hon berättar att Sverige även trycker på för att EU ska anta en strategi.
– Eftersom unionen är part till Parisavtalet ska den också lämna en ambitiös långsiktig strategi. I mars bad stats- och regeringscheferna EU-kommissionen att komma med ett förslag i början av 2019, vilket är viktigt så att medlemsstaterna kan förhandla om strategin.