Patricia Gualinga Montalvo tillhör Sarayakufolket – ett urfolk med drygt 1 200 medlemmar som länge fått se sina landområden skövlas av stora oljebolag. Det här har miljöaktivisten Patricia Gualinga Montalvo under flera års tid arbetat mot. Hon har blivit en symbol för att ta striden mot miljöexploateringen i landet, men för detta har hon fått erfara både hot och våld.
I januari i år blev hennes bostad vandaliserad av stenkastning. Gärningsmannen riktade dessutom ett allvarligt hot mot henne innan han lämnade platsen. Fallet fick stor uppmärksamhet hos miljö- och människorättsorganisationer i Sverige – bland annat startade miljögrupper en namninsamling mot våldet och skrev ett brev till utrikesminister Margot Wallström (S). Nu har de fått ett positivt svar från utrikesministern.
Carmen Blanco Valer, styrelseledamot och urfolkspolitisk talesperson i Feministiskt initiativ, har vid ett flertal tillfällen träffat Patricia Gualinga Montalvo. Hon har varit ledande i kampen om att införa åtgärder mot det ökade våldet i landet och tycker att det är hoppfullt att regeringen agerar just nu.
– Det är väldigt positivt att regeringen agerade och svarade oss. Det är bra att vi ser att det som aktivister går att påverka. Varför de gör det just nu har jag svårt att uttala mig om då vi skickat brev tidigare. Men visst stärker det deras trovärdighet som feministisk regering. Jag känner mig hoppfull, säger hon.
Öppen dialog
Margot Wallström skriver i brevet att den svenska regeringen kommer att ta upp frågan om det konkreta hotet med Ecuadors regering. Hon skriver också att hon kommer att föra en vidare dialog om urfolkens rättigheter i stort. Även här framförs det att det finns viss svensk inblandning i gruvnäringen i Ecuador men på andra ställen än där Patrica Gualinga Montalvo är aktivist. Hon avslutar med att poängtera vikten av att svenska företag respekterar urbefolkningens rättigheter och naturskyddet.
Problemet långt ifrån löst
Utrikesdepartementet bekräftar för ETC att Sverige just nu för samtal med Ecuador.
Men trots detta vet Carmen Blanco Valer att det finns mycket mer att göra på området. Hon tror att det handlar om en struktur som måste förändras från grunden.
– Vi måste även här förstå att det handlar om patriarkala strukturer och mäns våld mot kvinnor. Det finns ett ökat politiskt våld mot folkrörelser i hela Latinamerika, i synnerhet mot kvinnor. En manlig ledare skulle aldrig hotats på samma sätt, förklarar hon.
Statistik pekar på att hot och våld mot miljöaktivister i landet är vanligt förekommande. Enligt organisationen Global Witness mördades så många som 200 miljöaktivister bara förra året. Urfolken är en särskilt utsatt grupp och Latinamerika en särskilt utsatt region.