Efter att den globala vindhastigheten under tre decenniers tid har sjunkit visar nu en färsk forskningsrapport att trenden har vänt. Mätresultat från ett par tusen väderstationer världen över visar att snitthastigheten istället ökat sedan 2010. Deliang Chen, professor i meteorologi vid Göteborgs universitet, är en av de forskare som bakom studien som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nature climate change.
Vindhastigheten påverkas av skillnaden i lufttryck som i sin tur kontrolleras av hur stor temperaturskillnaderna är på olika platser – större temperaturskillnader ger normalt mer vind. Men eftersom det tillsynes inte skett någon plötslig förändring runt 10-talet, utan temperaturen bara fortsätter stiga, så har forskarna letat efter en annan förklaring till trendbrottet. Analyserna visar att det kan vara storskaliga vindmönster som förändras och påverkar snittvindhastigheten även i de mindre regionala vindsystem vi människor rör oss i.
Kommer vi märka av skillnaden?
– Det är svårt, vi är inte så känsliga för vind. Vind varierar också väldigt mycket från dag till dag och vi människor glömmer hur det var förra året. Men man skulle kunna känna av att starkare strömmar ökar, säger Deliang Chen och tillägger att man också skulle kunna känna att det ibland blåser lite hårdare än tidigare.
Är förändringen i de globala vindmönstren kopplade till de mänskligt orsakade klimatförändringarna?
– Ja till viss del och det var också därför man trodde att vindhastigheten skulle fortsätta minska, eftersom den globala uppvärmningen minskar temperaturskillnaderna mellan lägre och högre breddgrader. Det är bakgrunden, men vad det betyder på mindre skala är det vädersystem som bestämmer.
Varit ett huvudbry
Vindhastigheten kan påverka en rad olika saker, som partiklars spridning i luften, avdunstning och djurbeteenden. Men den inbromsningen har också varit ett huvudbry för vindkraftsindustrin. Prognoser har visat att om trenden från 1980 till 2010 hållit i sig så skulle det lett till att den användbara vindenergin sannolikt halverats till slutet av detta sekel.
Kan industrin pusta ut nu?
– Nu kan man andas ut. Det var inte bara en trend som går i samma riktning hela tiden. När man investerar i vindkraft tänker man tio eller tjugo år framåt, om inte längre. Om man känner till att vinden hela tiden minskar så kanske inte lusten att satsa är så stor, men det här indikerar att det åtminstone tio eller tjugo år framåt finns den här uppåtgående trenden.
Forskarna kommer nu att fortsätta titta på vindmönster och digitalisera gamla data som idag enbart finns på papper. Det är mer komplicerat att åstadkomma långa tidsserier för vindmätningar än för exempelvis temperatur, förklarar Deliang Chen.
– Termometern har inte ändrats så mycket under 200 år. Men med vind så har olika instrument uppkommit, enheterna varit olika och man har mätt vid olika tidpunkter. Det krävs en del arbete för att åstadkomma homogena dataset.