Nu är friluftsåret i gång igen och suget för att komma ut till naturreservat och fjället har allt annat än minskat. På flera håll är fjällstugorna redan uppbokade och på fjällstationen i Kebnekajse har bokningarna till sommaren ökat med 15–20 procent sedan i fjol enligt Svenska Turistföreningen, STF.
Så hur ska man göra för att ta del av den vackra naturen utan att förstöra den?
1. Packa smart och skräpfritt
Wilda Nilsson utbildar sig till yrkesofficer inom försvarsmakten och instagrammar och bloggar under namnet Outdoor_Wilda om hur man bäst njuter av vardagsäventyr i naturen. Hon har också stenkoll på vandring, forsränning och överlevnad i vildmarken. Wildas bästa tips för att undvika nedskräpning är att packa om redan innan du ger dig av på vandringen.
– En hel del förpackningar kan du förmodligen återvinna redan innan du går hemifrån. Ta med dig en påse, gärna en slitstark sådan att samla skräp i. Kanske kan du laga en god gryta hemma och hälla i en mattermos, då blir det inget skräp kvar alls vid lunchen. Varm korv går fint att ha i en sån också, ta med bröd och ketchup/senap. Enkel picknick för stora och små. Bär alltid allt skräp hem igen!
2. Kontrollera dina produkter
Något som kan vara bra att tänka på är också vad man tar med sig för produkter om man planerar att vara ute lite längre.
– Jag försöker att välja exempelvis schampo och diskmedel utifrån miljöhänsyn. Jag rekommenderar att läsa Råd & Rön för att få objektiva tester av produkter som tillverkare och märken inte kan påverka.
3. Följ anvisningarna
Vad ska alla erfarna och oerfarna vandrare tänka på för att inte slita på turerna?
– När det finns träspänger, gå på dem. Välj mindre populära destinationer och respektera de förbud som finns eller som tillkommer i syfte att skydda naturen. Lägg aldrig kisspapper på marken. Det räcker inte att trycka det under en sten. Släng pappret i en hundbajspåse, knyt ihop och bär hem det. Gräv en grop med en medtagen trädgårdsspade om du behöver bajsa i skogen. Hjälp de som inte har kunskapen än genom att informera och i värsta fall, plocka upp även deras skräp. Överväg att skänka en liten slant till organisationer som underhåller leder i den svenska fjällvärlden. Gör inte upp eld när det råder eldningsförbud – och ska du elda annars, gör det ansvarsfullt och inte på klipphällar eller liknande. Visst är kokkaffe gott men med en presskaffe-mugg och varmt vatten i termos riskerar du inte att starta en skogsbrand, men får ändå gott kaffe.
4. Utforska ditt närområde
Har du några knep för att ta vara på det som finns i naturen utan att förstöra den?
– Inte störa, inte förstöra är en bra grundregel. Googla på allemansrätten och fräscha upp dina kunskaper om vad som är tillåtet och inte. Underskatta inte vardagsäventyret. Det finns vandringsleder och naturområden nära där du bor. Appen Naturkartan är gratis och en toppenhjälp på vägen.
5. Besegra din inre latmask
Vad önskar du fler gjorde när de var ute i naturen?
– Tog några djupa andetag och reflekterade över vilken förmån det är att ha rätt att ströva i skog och mark. Det är att privilegium värt att värna genom att inte skräpa ned. Det är inte så svårt egentligen, besegra din inre latmask och vidta rätt åtgärder!