Fråga: Mitt hus värms idag med fjärrvärme som produceras genom eldning av flis och därmed genererar koldioxidutsläpp. Jag vill att det kommunala bolaget ska överge fliseldandet och övergå till en mer hållbar lösning för fjärrvärme. Vilken är den bästa/mest klimatsmarta fjärrvärmelösningen idag och hur står den sig kostnadsmässigt jämfört med andra lösningar?
Kan tillägga att jag bor i ett litet samhälle där det endast är delar av byn som är anslutna till fjärrvärmen, gissningsvis något hundratal byggnader.
/Amie Ringberg
Svar: Fjärrvärme är en stor klimatbov i Sverige och på senare tid har just eldning av träpellets och flis blivit allt mer uppmärksammat i debatten. Att hugga ner träd för att elda upp dem är varken bra för klimatet eller den biologiska mångfalden. Även eldning av sopor – som en stor del av den svenska fjärrvärmesystemet är uppbyggt kring – genererar koldioxidutsläpp. Enligt Naturvårdsverket är förbränning av fossilbasserad plast den främsta orsaken till koldioxidutsläpp från våra sopor. Dessutom finns en kritik mot fjärrvärmesystem som handlar om att boende upplever sig bli påtvingade denna värmelösning med små möjligheter att byta till något annat.
Men för att svara på din fråga: visst finns det teknik som kan göra fjärrvärmen betydligt renare.
För det första kan det handla om att byta värmeteknik. Istället för att elda upp sopor och biomassa går det att arbeta med stora värmepumpar och riktigt djupa bergvärmehål. Då utnyttjar vi markens värme istället för att tillföra nya koldioxidutsläpp.
En annan lösning – som inte är lika ren men bättre än dagens förbränningsanläggningar – går ut på att bygga pyrolysugnar. Det innebär att man eldar biomassa utan syre, vilket gör att exempelvis flisets bundna kol lagras i biokol. Det finns flera sådana mindre anläggningar i Sverige (ETC Solpark har en egen anläggning) och beroende på vilken biomassa som förbränns minskar utsläppen med åtminstone hälften.
Den första metoden är – på sikt – billigare än dagens. Markens värme kostar ju inget när hålet väl är borrat. Den andra beräknas vara dyrare, men då glömmer många ofta bort att biokol är en egen jordförbättrande produkt som kan säljas vidare av fjärrvärmeverket. Med detta i åtanke finns egentligen ingen ekonomisk orsak för kommuner att inte byta till renare värmeproduktion.