Fråga: Det är mycket snack just nu om hur elkonsumenter drabbas negativt när elpriserna ökar kraftigt. Märkligt nog är det ingen som förklarar vem som i slutändan tar hand om dessa överpriser. En del hamnar i statskassan genom moms – men resten? Det talas lite vagt om elbolag, men vilka är de? Och vilka möjligheter finns att föra tillbaka pengarna till konsumenterna?
/Göran Ågren, Uppsala
Svar: Elmarknaden är en väldigt konstig konstruktion där det är mycket svårt för någon att se orsakerna till höga eller låga elpriser. Ett högt elpris betyder inte automatiskt att alla bolag får övervinster. Om ett gasbolag säljer dyr el äts det mesta upp av att gaspriset blivit dyrt.
På samma sätt kan bolag som producerar el med vind- eller vattenkraft plötsligt få stora övervinster, men det är också dessa som kan förlora pengar när elpriset blir för lågt på grund av att det blåser väldigt mycket (vilket gör att gasbolagen har svårt att sälja sin el just då – varför de bromsar produktionen – medan vindkraftsproduktionen inte går att bromsa på samma sätt).
Saken blir inte enklare av att det som bestämmer elpriset på Nordpool-börsen varje timme är den el som säljs till högst pris.
Ytterligare komplicering uppstår i och med de olika elområdena, där brist på el i ett område gör att elbolag får betala till Statens kraftnät för den extra överföring som då behövs. Därför samlas miljarder i det statliga bolaget när elpriserna varierar. (Man räknar med att bolaget kan få in överintäkter på 90 miljarder kronor i år.) Sen ökar ju, som du skriver, momsintäkterna rejält för staten när priset är högt.
Med dagens elsystem skulle jag därför vilja påstå att det är en annan sektor som gör de riktigt stora vinsterna; nämligen olje- och gasproducenterna. Deras övervinster är enorma men det handlar ju om multinationella bolag som hålls bakom ryggen av staterna – både som en del i nationens försvar i energikriget och genom den lobbyism bolagen driver gentemot politiken i land efter land. Att oljeproducerande länder som Ryssland gjort enorma övervinster är ju väl känt, men det gäller också Norge, USA, Saudiarabien med flera.
I Sverige skapas stora vinster hos en del vattenkraftsproducenter och vindkraftsproducenter.
De som säljer elen – elhandlarna – har däremot inga högre vinster då de köper el dyrt. Det som däremot är 100 procent säkert, och det enda som inte påverkas av marknadens uppgångar eller tillfälliga brister, är att de husägare som har solceller på sina tak sparar många tusen kronor idag. Men ”övervinster” är kanske fel ord i sammanhang som handlar om att som den som investerat i klimatren el sparar mycket. Solelsproducenten gör ju alla en tjänst genom att minska klimatutsläppen för elproduktionen i samhället.
Du frågar också om konsumenterna kan få tillbaka en del av övervinsterna. Alla regeringar kan, om de vill, fatta sådana beslut om extra skatt. Men det är inte alltid enkelt. Politiken har länge försökt få nätbolagen att sänka priser gentemot slutkund men misslyckats i domstol varje gång. Systemet är lite riggat för att säkra bolagens frihet – inte hantera konsumenternas ofrihet.