Inriktning: Använder civil olydnad, som att blockera trafiken med sina kroppar, för att sätta fokus på klimatfrågan.
Finansiering: Organisationen lever på donationer. De personer som arbetar för XR i Sverige jobbar ideellt och får inte betalt. Donationerna används till bland annat resebidrag till aktivister och material till aktioner.
Jordens vänner
Jordens vänner arbetar för miljö och solidaritet och beskriver sig själv som miljörörelsens radikala röst. Föreningen delar varje år ut Greenwashpriset till företag, makthavare och organisationer som framhåller sig själva som miljövänliga på ett oärligt sätt.
Inriktning: Påverkar genom att delta i samhällsdebatten och har aktivistgrupper som kampanjar för olika frågor, just nu handlar det om Preems utbyggnad av sitt oljeraffinaderi i Lysekil och en lokal kampanj för att få Göteborgs stad att installera solceller på alla sina byggnader.
Finansiering: Organisationen lever på medlemsavgifter och donationer.
Fridays for future
Fredagen den 20 augusti 2018 satte sig Greta Thunberg utanför riksdagshuset i Stockholm för att uppmärksamma miljöfrågan inför valet. Det var starten på en rörelse som i dag samlar skolelever och studenter i över 100 länder världen över. I Sverige kräver rörelsen bland annat att politikerna ska följa Parisavtalet, som skrevs på 2015 och innebär att den globala uppvärmningen ska hållas under 1,5 grader.
Inriktning: Skolstrejkar för att uppmärksamma klimathotet.
Finansiering: Organisationen lever på donationer.
Greenpeace
Greenpeace använder fredliga civil olydnad-aktioner för att sätta stopp för miljöförstöring. Man har också namninsamlingar för att uppmärksamma specifika frågor. Just nu kampanjar Greenpeace i Sverige bland annat för att påverka FN:s globala havsavtal och att få AP-fonderna att sluta investera i fossila bränslen.
Inriktning: Organisationen har gjort sig känd för sina ibland spektakulära aktioner, men Greenpeace arbetar även genom att föra en dialog med makthavare. Aktivister från organisationen har exempelvis ockuperat Statoils oljerigg i Barents hav och inför Sveriges ordförandeskap i EU klädde aktivister ut sig i masker som föreställde Fredrik Reinfeldt och protesterade utanför Stockholms stadshus.
Finansiering: Greenpeace finansieras av medlemsavgifter och donationer. Man tar inte emot bidrag från varken stater eller företag.
Naturskyddsföreningen
Sveriges äldsta och största miljöorganisation startades för över hundra år sedan och arbetar främst för att påverka utvecklingen när det gäller klimat, hav, skog, jordbruk och miljögifter. Organisationen har i dag över 230 000 medlemmar och ger ut böcker, arrangerar konferenser, skriver debattartiklar och förser skolor med utbildningsmaterial.
Inriktning: Enligt föreningen behövs tre verktyg för att klara klimatutmaningen, politisk påverkan, konsumentmakt och naturkänsla. Det senare innebär att man erbjuder naturupplevelser som exempelvis bäversafari för att påminna om hur vacker naturen är.
Finansiering: Naturskyddsföreningens största inkomstkälla är donationer, men organisationen får också in pengar genom bland annat medlemsavgifter, statligt stöd och försäljning av ”bra Miljöval-licenser”, föreningens egna miljömärkning.
Fler initiativ och grupper
Utöver de organisationer som nämns ovan finns bland många andra Världsnaturfonden WWF, som kämpar för att skydda hotade arter och livsmiljöer, Nätverket Klimatsverige, som vill vara en mötesplats för enskilda och organisationer för att stärka klimatrörelsen, Vi håller oss på jorden, som arbetar för ett flygfritt 2020, Omställningsnätverket, som arbetar för en minskad resurskonsumtion och Klimataktion, som vill bygga en folkrörelse för att stoppa klimatförändringarna, Föräldravrålet, som vill ge röst åt alla som ännu inte är födda eller i dag är för små för att föra sin egen talan kring klimatförändringarna, Fältbiologerna, Sveriges största ungdomsorganisation som kämpar för natur och klimat.
Det finns även – i varierande grad – sätt att aktivera sig för klimatfrågor inom riksdagspartierna och dess ungdomsorganisationer.