– Han kommer inte att ställa upp, vi har hört det från folk som har koll, säger Jon Kirsch, en av det trettiotal klimataktivister från Sunrise Movement som samlats utanför teatern.
– Jag blir lättad om han inte gör det. Vi fick veta en del från en person som jobbade för för kampanjen i Texas och genom att veta vad hon fick veta… Han är helt okej på skateboard men när det gäller klimatfrågor är han helt oförberedd, fortsätter Jon Kirsch och syftar på ett uppmärksammat klipp där O’Rourke skejtar utanför en hamburgerrestaurang.
Sunrise Movement, eller bara Sunrise, är här för att visa att Betos ungdomliga och progressiva framtoning inte räcker – de är inte alls nöjda med hans agerande i klimatfrågan. De vill att han ska säga nej till pengar från fossilindustrin samt ställa sig bakom en Green new deal, ett radikalt omställningsprogram med målet att göra USA koldioxidneutralt på tio år och samtidigt skapa ”miljoner bra, högavlönade” jobb.
Det bygger på stora statliga investeringar inom infrastruktur, energisektorn, tillverkningsindustrin och jordbruket. Den som främst lyft frågan är Alexandria Ocasio-Cortez, politikernykomlingen som snabbt blivit ett välkänt ansikte. Om ett par dagar ska hon tillsammans med senatorn Ed Markey presenteras det första kongressförslaget till en Green new deal.
Fokus på unga
Sunrise är väl förberedda och på kvällen efter demonstrationen hålls en kampanj-kickoff på en bar i stadsdelen East Village. På en stor tv-skärm visas en livestream kring rörelsens målsättningar och om organiseringen av de kommande månadernas aktiviteter.
Författaren Naomi Klein är med och pratar om sitt klimatuppvaknande och skojar även om att hon är lika gammal, plus lite till, som de andra två tillsammans och att hon är glad att ”en gammal dam som hon ändå får krascha partyt”.
Sunrise är nämligen en klimatorganisation med fokus på unga. Tjugoåriga Aru Shiney-Ajay, en av dem som driver Sunrise utbildningsprogram, är först ut på tv-skärmen.
– Jag är med i Sunrise för att jag är livrädd för vad klimatförändringarna ska leda till. Förra sommaren tillbringade jag i Delhi, som min familj är ifrån, och luftkvaliteten var så dålig att det inte ens gick att mäta. Det var otroligt varmt och farligt att gå ut. Jag kände smoggen, tänkte att så här ser klimat-apokalypsen ut och att den kommer att drabba mig, mitt hem och min familj om inte jag gör något.
Under kvällen uppmanas tittarna, som är utpridda över hela landet, att skriva upp sig online på listor för framtida ”kontorsbesök”, det vill säga protester vid kontoren till de politiker som inte ställer sig bakom Green new deal. När kvällen är slut har Aru Shiney-Ajay fått in över 400 anmälningar.
– Kärnan av vad Sunrise gör nu, är att vi bygger makt. Folklig makt, en högljudd aktiv bas av folkligt stöd, som driver kampanjer, knackar dörr och twittrar till politiker och dyker upp utanför deras kontor. Vi bygger också politisk makt, en kritisk massa av entusiastiskt stöttande folkvalda, säger hon.
Kampanjade för AOC
Sunrise har en nära relation till Alexandria Ocasio-Cortez. De kampanjade för henne när hon oväntat vann primärvalet i sitt distrikt och senare platsen till representanthuset. När Sunrise i november sittstrejkade på kontoret till den högt uppsatta demokraten, numera talmannen, Nancy Pelosis deltog även AOC, som hon ofta kallas.
Förslaget om en Green new deal är en resolution bland många – ännu långt ifrån ett färdigt lagförslag – och riskerar att drunkna utan att få särskilt mycket uppmärksamhet.
– Här kommer vi in i bilden, förklarar 18-åriga Jeremy Ornstein från tv-skärmen.
– Om varje kongressledamot får 20 eller 50 samtal så kommer de att haja till. Vi ska sända chockvågor genom kongressens korridorer. De första veckorna efter att resolutionen släpps är avgörande och det gäller att vi är redo. Twittra, ringa, dyka upp vid deras kontor. Igen och igen och igen.
Clement Burgess-Hulme är på besök i New York från Kanada och nyfiken på Sunrise.
– Jag är förvånad över hur välorganiserade de är och hur unga ledarna är. Att de ens har ledare!
Hans vän Miroslav Tomoski håller med.
– De påminner mig om Occupy Wall Street men när det pågick var media bättre på att definiera rörelsen än vad de själva var. Här verkar de kunna styra sitt eget narrativ.
Ska åka på turné
Miles Goodrich är ansvarig över Sunrise strategi i New York. Hur ser han på ledarskapsfrågan och jämförelsen med Occupy?
– Sunrise medger att ledare är nödvändiga för att bygga en rörelse men uppmuntrar på samma gång alla att bli ledare.
– Man kan hävda att Occupy faktiskt hade ledare men att de verkade bakom kulisserna. Deras ställning formaliserades aldrig och det skapade spänningar inom nätverket.
Sunrise har funnits i knappt två år. Hur har ni blivit så inflytelserika på så kort tid?
– Vi har varit orubbliga i vår analys av vad som krävs för att bekämpa klimatförändringarna. Vi har inte förlitat oss på halvmesyrer eller trott att vi kan vinna genom att kämpa mot en pipeline åt gången eller driva enstaka divesteringskampanjer.
Utöver att sätta press på kongressledamöter, hur ser planen ut framöver?
– Till våren åker vi på turné: “The road to a Green new deal”. I sommar fokuserar vi på primärvalen och att se till att klimatfrågan finns med under den första tv-debatten. Vi vill starta fellowship-program i städer som historiskt inte har en stark klimatrörelse eller ens en robust vänster och tittar på delstater som Kentucky och Louisian.
Hur stor del har Sunrise i att USA nu har ett första Green new deal-förslag?
– Vi har gjort det möjligt. Att den här resolutionen finns ute och att delar av det demokratiska partiet stödjer den– det hade inte hänt utan det fantastiska arbete de unga i Sunrise gjort de senaste tre månaderna. Knappt någon hade hört talas om Green new deal innan vi ockuperade Nancy Pelosis kontor.