– Det kan inte fortsätta så här. Vi ser inga tecken på att politikerna vidtar de radikala åtgärder som vi akut behöver. Därför måste vi fortsätta göra allt vi kan för framtiden, säger Pedro Carrasco från spanska Greenpeace.
Under klimatmötet i veckan presenterade det ansedda forskarnätverket Global Carbon Network en rapport där det konstateras att utsläppen av koldioxid beräknas öka under 2019. Visserligen en mindre ökning än tidigare år, 0,6 procent, men för att undvika en klimatkatastrof krävs en rejäl minskning av utsläppen – inte en utplaning.
Tröttnat på tomma ord
Pedro Carrasco menar att det som tidigare varit en mer hoppfull rörelse nu har tröttnat på politikers och ledares tomma ord.
– Det är mycket ilska och frustration i leden. Det är som att ju fler vi blir desto mer påtaglig blir medvetenheten. Medvetenhet leder till ilska eftersom det handlar om ett hot mot vår existens. Vi är många olika som har blivit en enda, gigantisk rörelse och om de som styr inte behandlar klimatkrisen för vad den är så måste vi accelera aktioner och civil olydnad. Vi är många som ser det som vår skyldighet, säger Pedro Carrasco som poängterar att han nu ger uttryck för en personlig åsikt och inte Greenpeace.
– Fast fredlig, civil olydnad är Greenpeace mest emblematiska metod, säger han.
I början av veckan bytte till exempel Greenpeace-aktivister ut två bokstäver i en slogan utanför Madrids stadshus: Madrid Green Capital blev Madrid Grey Capital.
– Det symboliserar stadens inaktivitet för att få ned utsläpp och bekämpa klimatkrisen.
Tidigare har Extinction Rebellion blockerat en bro som är en viktig genomfartsled i Madrid, samt slagit läger utanför det spanska miljöministeriet. Dagens ETC talade med Sandra Muñoz som deltog i ockupationen.
– Det är jättefint att de (politikerna) har så många fina ord men det räcker inte.
– Koldioxidutsläppen måste ned nu – vi har ingen tid förlora. Aktivister i hela världen måste pressa våra ledare mer. Här i Spanien är inte ens de grönaste politikerna tillräckligt gröna, säger Sandra Muñoz.
Marsch i Madrid och Santiago
Dagens marsch är en demonstration för klimatet och framtiden. Men den har även andra, politiska undertoner. Anledningen till att klimatmötet flyttades från Chile och hit beror på de stora protesterna mot Chiles president Sebastián Piñeras högerregering. Marschen påbörjas ganska sent på eftermiddagen, först klockan 18, vilket beror på att en likadan marsch startar samtidigt i Chiles huvudstad Santiago de Chile. Med ”en enda global röst” vill de uppmärksamma den akuta klimatkrisen och politikernas passivitet. De har publicerat ett manifest kallat ”Världen har vaknat inför klimatkrisen” och det innehåller krav på en socialt rättvis omställning.
– Det är verkligen ett uppvaknande. Den som orkar se sanningen i vitögat – att vi människor aktivt hettar upp den planet som är vårt enda hem, den får ett bryskt uppvaknande, säger Raquel Romero från aktivistgruppen Ecologistas en acción som tillhör den miljöallians som arrangerar fredagens demonstration.
Alla talar om Greta Thunberg
Dagens ETC frågar henne vad som sker om ingenting händer efter klimatmötet. Kommer rörelsen fortsätta som förr, med demonstrationer, eller blir metoderna andra?
– Vi måste mobilisera mera, aktionerna måste störa mer. Kolla på Frankrike! De strejkar och hela landet står stilla för att de vill ha bra pensioner. Men våra pensioner är inte värda ett dyft om vi inte har… jordklotet. Alltså det borde vara en självklarhet. Det som kommer att ske, eller i alla borde ske när fler inser allvaret, är att vi stör det system som förgör. Det ska vara ickevåldsamt – men inte fredligt. Vi måste ta strid, blockera, förhindra, säger Raquel Romero.
I kvällens marsch kommer representanter från Unidas Podemos – det vänsterparti lett av Pablo Iglesias som just nu försöker bilda regering med spanska Socialdemokraterna PSOE – att delta och flera ur gröna partier. Även Greta Thunberg, som i tisdags anlände till Lissabon efter tre veckor i en katamaran på Atlanten, planerar att delta. Alla Dagens ETC talar med i Madrid talar om henne.
– Hon får det att verka så solklart att vi måste lyssna på vetenskapen. Jag tror att hennes och allas vår aktivism faktiskt ger konkreta resultat. Det var så befriande med hennes ”Hur vågar ni”-tal i New York, hennes ilska gav styrka åt rörelsen. Jag tror faktiskt att vi är det sista hoppet – men vi är ett starkt hopp, säger Raquel Romero.
Demonstrationen i Madrid organiseras av Juventud por el Clima, Fridays for Future, 2020 Rebelión por el clima, Alianza pour el clima och Alianza por la emergencia climática.
Demonstrationen i Madrid börjar kl 18.00 vid tågstationen Atocha i Madrid och samtidigt i Santiago de Chile – där klimatmötet skulle ha hållits innan den politiska krisen i Chile eskalerade.
Förutom i Madrid och Santiago de Chile hålls demonstrationer och klimatstrejker på en lång rad platser i världen. I Stockholm arrangerar Fridays for Future en stor demonstration i Norra Stadsparken i Rinkeby, mellan kl 12–14.
Fredagens demonstrationsdag är den andra i ordningen i samband med klimatmötet i Madrid. Förra fredagen demonstrerade 1,5 miljoner unga i 160 länder, enligt Fridays for Future.
FN:s klimatmöte i Madrid, COP25, pågår mellan den 2–13 december. Under mötet förhandlas bland annat olika regler för Parisavtalet, exempelvis om utsläppshandel och hur länder kan tillgodoräkna sig och köpa och sälja olika former av utsläppsminskningar.
Den överskuggande frågan handlar emellertid om de nationellt bestämda åtaganden (NDC) som världens länder utlovat. Åtagandena är hittills helt otillräckliga för att klara Parisavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen till ”väl under 2 grader”, om möjligt 1,5 grader. Enligt FN:s miljöorgan UNEP räcker åtagandena som bäst till att begränsa den globala uppvärmningen till drygt 3 grader. För en hygglig chans att klara 1,5 respektive 2-gradersmålet måste världens löften om utsläppsminskningar stärkas 3–5 gånger.
På måndag den 9 december anländer ministrar från allt fler länder, däribland Isabella Lövin från Sverige. Klimatförhandlingarna övergår under toppmötets andra veckan från tjänstemannanivå till ministernivå.
Onsdag den 11 december förväntas FN:s ledning presentera vilka länder som är beredda att stärka sina nationella åtaganden under toppmötet i Madrid.
Nästa år hålls FN:s klimattoppmöte i Glasgow, den 9–19 november. Under COP26 i Glasgow är det meningen att Parisavtalet ska träda i kraft. Innan dess är förhoppningen att världens länder ska stärka sina nationella åtaganden.