– Kommunerna i Skåne är generellt sett bra på att möta problemen men det finns alltid enstaka ärenden där man vill gå lite längre av olika skäl. Det är ofta attraktiva lägen att bygga på för kommunen, säger Pär Persson, vattenstrateg på Länsstyrelsen Skåne.
Det är byggprojekt på mark som ligger under tre meter över havsnivån som stoppas eftersom skaderisken är stor vid en vattennivåstigning de närmaste decennierna.
Rekommendationen på tre meter bygger på ett klimatscenario där havet kommer stiga med en meter fram till år 2100 samtidigt som man räknar med extremväder som kan höja nivån ytterligare två meter.
Men Länsstyrelsen kan fortfarande göra bedömningar från fall till fall.
– Det scenario vi har bygger på IPCC:s rapporter och utgår från en slags försiktighetsprincip där man räknar på det värsta scenariot. Eftersom det inte finns någon trend som visar på att utsläppen ska minska och det dessutom skulle dröja innan det blir effekt av en sådan minskning menar vi att vi måste utgå från det värsta tänkbara scenariot, säger Pär Persson.
Kostnaderna kommer att öka
Det är inte bara Länsstyrelsen som sätter käppar i hjulet för nybyggare som vill ha havsutsikt. Även försäkringsbolaget Länsförsäkringar har vidtagit åtgärder och meddelade i somras att man inte tänker försäkra hus som ligger i vad man kallar för ”klimatkänsliga områden”. Enligt Johan Litsmark, naturskadespecialist på Länsförsäkringar kommer kostnaderna för klimatrelaterade skador att öka och då måste även försäkringsbolagen ta sitt ansvar och markera.
– Vi fortsätter ju att försäkra i riskområden, men inte där länsstyrelsen underkänt bygglov och detaljplaner. Genom att neka försäkring stöttar vi dem i deras beslut. Vi är första bolaget som går ut med det här. Vi måste helt enkelt tänka långsiktigt. Men här i Sverige bor vi gynnsamt till. Vi har tid att förbereda vårt samhälle. Bara vi bestämmer oss för det nu, sa han till Dagens ETC i juli.
Vill bygga en hög vall
Både i Vellinge och i Kristianstads kommun har det höjts kritiska röster mot de nya bestämmelserna. I Vellinge anser kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M) att planmonopolet borde gälla, vilket ger kommunen rätt att ensamt bestämma hur mark ska användas och bebyggas. I andra hand har kommunen föreslagit att det ska byggas en hög vall för att stoppa eventuella havsnivåhöjningar i framtiden. Men inte heller en sådan lösning accepterar Länsstyrelsen.
– Vi har tittat lite på de vallarna och de byggs för ett tidsperspektiv som sträcker sig till år 2065. Men vi anser att vi måste anpassa oss till ett klimat även längre fram än 2065. Man har inte heller redovisat vad som kommer hända med grundvattnet, även det stiger när havsnivån stiger, säger Pär Persson.
Varför finns det en konflikt här mellan länsstyrelsen och kommunerna, det borde väl ligga i allas intresse att bygga säkra hus?
– Det tycker jag också. Vi tycker att kommunen jobbar på rätt sätt när de skyddar befintlig bebyggelse, men det är en annan sak att få bygga nytt i ett riskområde. Vi vet inte riktigt vad deras motivation är i det här.