Det säger Kenneth M Persson, professor i teknisk vattenresurslära vid Lunds tekniska högskola. Han tycker att det måste finnas en tydligare planering, kanske från statligt håll, för vilka vattenresurser som ska vara tillgängliga långsiktigt vid torka och vilka som får använda de resurserna.
Samarbete och innovation är a och o inför att möta nya vädersituationer, säger Kenneth M Persson.
– Medborgarna måste hjälpa och prata med varandra. Olika aktörer, som lantbruket, kommuner och statliga myndigheter måste även titta på hur man ska fördela våra vattenresurser så att de räcker till alla.
Lösningar i andra länder
Inspiration för tekniska lösningar går, enligt honom, att hitta på andra platser som oftare drabbas av torka än Sverige.
– Det är roligt att se goda exempel i världen på hur man kan använda vatten mycket slugare. I länder där lantbruket är beroende av konstbevattning finns mycket olika lösningar, från översvämningsbevattning till oerhört effektiv droppbevattning där precis den mängd vatten som behövs får droppa ner på växterna.
Men det krävs en helt annan infrastruktur än den vi har och frågan är vem som ska betala den och om vi har kompetens för att sköta den.
En annan metod som Kenneth M Persson tycker verkar lovande inför att möta framtida vattenbrist är bevattning med renat avloppsvatten. På Öland pågår redan ett testprojekt för att använda renat avloppsvatten för vallodling, alltså odling av grödor för foder, berättar han. Eftersom Sverige nästan alltid haft ett vattenöverskott har det inte varit aktuellt här tidigare, men enligt Kenneth M Persson är det inte ovanligt i andra länder.
Vattenledningar behöver tätas
När det gäller dricksvatten försvinner mycket av det under färden genom vattenledningarna. Genom att arbeta strukturerat med att söka och täta läckorna skulle vattenutbudet öka, säger Kenneth M Persson.
– I Sverige läcker dricksvattenledningar i genomsnitt mellan 12 och 15 procent av det vatten som går i dem, på grund av rost och annat. Men genom att täta ledningsnäten och underhålla dem får vi en högre kvalitet på vattnet och mindre förluster.