Kampen om Ojnare fortsätter. Aktivisterna som under flera år kämpat för den artrika skogen på norra Gotland har inte gett upp. Idag tågar de mot Almedalen lagom till att statsminister Fredrik Reinfeldt ska tala.
– Ojnare har blivit en symbol för alla hotade områden, säger Sofia Bothorp.
Det var under Almedalsveckan för två år sedan som konflikten om Ojnare blev allmänt känd då aktivister från hela Sverige startade tältläger i den hotade urskogen. Miljööverdomstolen hade slagit fast att beslutet om att ge Nordkalk prövningstillstånd skulle ligga fast och det finska kalkföretaget var snabba att påbörja avverkning av skogen. Motståndet var massivt och aktivisterna var fast beslutna om att rädda området som både innefattar en skog med en mängd rödlistade arter och Gotlands största sjö och dricksvattenreserv. De klättrade upp i träd för att stoppa maskinerna och 70 Stockholmspoliser skickades till ön för att ta dem därifrån. Till slut var situationen så infekterad att Mellanskog, som utförde avverkningen på uppdrag av Nordkalk, valde att avsluta. Även Gotlands landshövding uppmanade till ett stopp.
Domen blev en chock
Sedan dess har konflikten som nu är inne på sitt nionde år återigen varit uppe i domstol. Högsta domstolen hade gett miljödomstolen i uppdrag att göra en helhetsbedömning av frågan och i juni kom deras beslut. Nordkalk får bryta kalk i en ny täkt, stor som två Visby innerstad. Uppmärksamhet måste återigen riktas mot frågan, menar Urbergsgruppen som ikväll kommer demonstrera i Visby, tillsammans med bland andra Fältbiologerna. Det är Fredrik Reinfeldts tur att tala i Almedalen och strax innan talet börjar kommer demonstrationen nå parken.
– Han är statsminister och ytterst ansvarig och vi vill visa att vi inte accepterar en lagstiftning som inte skyddar ett område med så här höga naturvärden, säger Lisa Wanneby, aktiv i Urbergsgruppen.
”Miljöbalken sätts ur spel”
Dagens ETC träffar Urbergsgruppen dagarna innan demonstrationen. De kallar domen en chock och menar att dess konsekvenser kan bli allvarliga.
– Det var en otrolig chock, jag tror inte att någon här på ön trodde att det skulle bli så, inte ens de som jobbar på Nordkalk, säger Daniel Heilborn.
Domen har överklagats av i princip alla Nordkalks motparter, bland annat Naturvårdsverket, Länsstyrelsen och Naturskyddsföreningen. Även Urbergsgruppen, som agerat motpart och funnits med under förhandlingarna, har överklagat.
– Om Nordkalk får tillstånd att bryta kalk i Ojnare sätts hela miljöbalken ur spel, säger Lisa Wanneby och Sofia Bothorp fyller i:
– Kan vi inte skydda Ojnare kan vi inte skydda några områden någonstans. Ojnare har alla skydd ett område kan ha så det här målet är det viktigaste vi haft sedan miljöbalken kom, säger hon.
En väckarklocka
Jonas Roupé, som bor på norra Gotland och själv drabbats av den vattenbrist som redan finns, kommer även han demonstrera i kväll. Han kallar Ojnare en väckarklocka.
– Jag trodde att Sverige hade ett fungerande naturskydd, att man inte kan ta vilken mark som helst och äventyra folks vatten, men det finns uppenbarligen ingen gräns. Allt är till salu, säger han.
Urbergsgruppen tycker inte att Miljödomstolens beslut uppfyller Högsta domstolens krav om att vara en helhetsbedömning. De är också djupt kritiska till att flera experter som hördes under förhandlingarna inte finns med i domen.
Nu fortsätter kampen för skogen som de älskar.
– Vi ger inte upp Ojnare, det kommer vi aldrig att göra, säger Lisa Wanneby.