Hur stort är problemet med plastpåsar som hamnar i naturen?
– Generellt är det svårt att uttala sig om just plastpåsar. Vi hittar väldigt mycket plast i naturen, framför allt i haven. En majoritet av den plasten är tillhör kategorin ”oidentifierbara plastbitar”, det vill säga man kan inte se vad det en gång har varit. Men gissningsvis, och sannolikt, har en stor del varit plastpåsar, säger Anna Linusson, vd på Håll Sverige Rent.
Hur hamnar påsarna i vattnet?
– Plasten i Östersjön kommer i stor utsträckning från land. Det handlar alltså inte om att folk varit ute och seglat och slängt saker i vattnet. Eftersom just plastpåsar är väldigt lätta så tar vinden också enklare tag i dem. Du kan släppa en plastpåse från Kebnekaise och i princip kommer den inte att stanna förrän den hamnar i ett vattendrag.
Hur kan man komma åt problemet med nedskräpning?
– Det handlar om en kombination av saker. Information är viktigt, det vill säga att jobba långsiktigt med att göra både barn och vuxna medvetna om konsekvenserna. Men frågan är vem som ska betala för det. Avgifter på påsarna kan också fungera. Problemet är att om handlarna tjänar jättemycket pengar på plastpåsarna så blir de inte så intresserade av att minska försäljningen. Det blir inte speciellt konsumtionshämmande.
Så vad vill ni se?
– Vi vill se en avgift på plastpåsar, där pengarna fonderas för åtgärder som kan öka återvinningen och minska nedskräpningen. Då har ingen längre något att tjäna på att sälja plastpåsar. Och då får man också fram pengarna som behövs för informationsinsatser och för bra avfallslösningar.