Kemikaliefrågan ögonöppnare
– Det finns de som fortfarande vill diskutera om det verkligen beror på klimatförändringarna. För mig är det helt uppenbart. Vi kommer få fler sådana här somrar, fler torrperioder. Vi måste göra mer för att få ner våra utsläpp.
Åsa Westlund är sedan i våras Socialdemokraternas talesperson i miljö- och klimatfrågor och ordförande för riksdagens miljöutskott. När vi slagit oss ner i en soffgrupp med utsikt över Rosenbad berättar hon att det inte var engagemanget för miljöfrågor som förde henne till politiken, snarare tvärtom. Genom att få större inblick i vilka möjligheter politiska beslut faktiskt har att påverka blev hon intresserad av miljön.
– Det var faktiskt kemikaliefrågorna som fick mig att riktigt få upp ögonen. Innan dess så levde jag i nån slags tilltro till att samhället hade koll på till exempel vilka kemikalier som finns runt omkring oss och att de är helt säkra. Jag trodde inte att det kunde finnas en sån enorm eftersläpning i lagstiftningen.
Arv efter Wallström
Under sina tio år som EU-parlamentariker, där hon under hela tiden satt i miljöutskottet, var hon med och skapade en lagstiftning för kemikalier, men också systemet för utsläppshandel inom Europa. Åsa Westlund beskriver det som ett arv efter Margot Wallströms tid som miljökommissionär.
– Mina fem första år i Europaparlamentet hände det verkligen mycket på miljöområdet, men sen fick den politiska högern mer inflytande och sedan dess har det gått trögare, säger hon.
På EU-nivån har positiva exempel en mycket stor betydelse för hur snabbt arbetet i klimat- och miljöfrågor kan gå fram, menar hon. Om ett företag klarar att anpassa sig till nya miljöregler i ett land så går det i alla, vilket blir tydligt inom EU.
Nu är Åsa Westlund tillbaka i den svenska verkligheten och har gjort sin första mandatperiod i riksdagen. Det är under en tid då vi bland annat fått världens mest ambitiösa klimatlagstiftning på plats, samt ett mål om att bli ett helt fossilfritt land.
Ska fungera i verkligheten
Men trots vissa framsteg så är miljöorganisationer och forskare långt ifrån nöjda efter fyra år med S och MP i Rosenbad. Klimatlagen har fått kritik för att vara tandlös. Regeringen har också gjort några riktiga klavertramp, sett till klimatnytta. Att sälja Vattenfalls tyska brunkolsgruvor istället för att lägga ner dem blev en ordentlig kris för Miljöpartiet. Att de hade fått lägga sig för stora S löd deras försvar. Men Åsa Westlund säger att hon gärna hade gått Miljöpartiet till mötes.
– Men någonstans måste klimatpolitiken alltid fungera i verkligheten. När det gäller Vattenfall är den verkligheten mer komplex än den där kolbiten som man kan vifta med. Det fanns inte möjlighet för regeringen att ta sådana beslut och det fanns ingen majoritet i riksdagen, säger hon.
Till saken hör dock att flera ministrar kritiserades i konstitutionsutskottet för hur frågan hanterades, och många anser att det visst varit möjligt att ta beslutet om nedläggning av kolgruvorna.
Ekonomiska avvägningar
Att det skulle vara Miljöpartiet som generellt varit drivande regeringes klimatarbete och Socialdemokraterna som agerat bromskloss håller alltså Åsa Westlund inte med om. Hon hänvisar till besluten från S-kongresserna och menar att de ligger helt i linje med den politik som genomförts. Kritiken från vissa miljöpartister har mer att göra med att allt måste ställas mot ekonomiska avvägningar, menar hon.
– Jag tror att alla miljöministrar, och kanske alla ministrar överhuvudtaget, tycker att resten av regeringen är bromsklossar på just sitt område. Nu har MP både miljö- och klimatministerposten och vi har den post som oftast får sätta stopp, nämligen finansministerposten.
Hon tycker att Socialdemokraterna fått för lite uppmärksamhet för sitt engagemang i klimatfrågan. Historiskt har S varit med om att lyfta upp frågan både i Sverige och internationellt, genom politiker som Anna Lindh, Kjell Larsson och Margot Wallström – och det finns idag ett stort engagemang även ute bland kommunalråden också, menar Åsa Westlund.
Försiktiga med löften
När Naturskyddsföreningen rankar partiernas klimatförslag så hamnar ni en bit ner på listan, bland annat för att ni svarat nej på frågan om att fasa ut klimatskadliga subventioner. Varför är ni emot det?
– Vi är väldigt försiktiga med att lova saker. Historiskt har vi haft stort inflytande i svensk politik och få stå till svars för våra löften. Men tittar man tillbaka så kan man se att vi oftast gjort mer än vad vi lovat. Vi utreder just nu reseavdraget som är en av de klimatskadliga subventionerna, vi tycker att det ska riktas mer mot kollektivt resande.
Som talesperson i Miljöpartiets absoluta hjärtefrågor har Åsa Westlund hamnat i lite av en medieskugga i debatten. Få kan nog på rak arm säga vem som är talesperson för S. När Agenda hade debatt i frågan nyligen skickade Socialdemokraterna Margot Wallström.
– Jag är jätteglad att sakfrågorna får så mycket utrymme som de får. Det är klart att jag gärna hade velat vara med i fler debatter, men om man ska ersättas av någon så är Margot det bästa alternativet, säger hon.
Trots att hon känner en stark tilltro till politikens möjlighet att lösa problem erkänner Åsa Westlund att hon ibland tvivlar på om vi kommer att klara klimatkrisen.
– Jag kan ibland bli lamslagen av oro när jag tänker på vilken värld mina barn kommer växa upp i. Men hittills har jag alltid lyckats landa i att man faktiskt kan göra skillnad. För mig är det viktigt att hålla fast vid det. Många tänker att den här frågan är så stor att det inte spelar någon roll vad jag själv gör. Men det är ju tvärtom – varje sak spelar roll, och framförallt spelar de politiska besluten en stor roll. Och Sverige kan spela en stor roll i världen.