– Som vi skrev när vi startade satsningen är de kommande två åren, enligt FN, avgörande om vi ska komma under 1,5 graders uppvärmning och rädda jorden från en kraftigt fördjupad klimatkris. Därför har vi trappat upp tidningens klimatbevakning samtidigt som vi, i varje tidning, räknar ner till årsskiftet 2020/2021. Innan dess måste utsläppskurvorna börja vända nedåt. Idag är det 768 dagar kvar.
Vad har ni fått för reaktioner?
– Nästan enbart positiva reaktioner. 800 dagar-satsningen har uppmärksammats i sociala medier och läsare har hört av sig och tackat oss för att vi ger klimatfrågan det utrymme den förtjänar. Väldigt många har också tipsat om och efterfrågat olika typer av artiklar som kan ingå i satsningen. Det tackar vi så mycket för! Fortsätt gärna att tipsa oss genom att mejla till 800dagar@etc.se.
Har 800-dagarsatsningen lett till att ni, rent redaktionellt, arbetar med frågan på ett annorlunda sätt än tidigare?
– Eftersom vi numera har daglig klimatbevakning har samtliga våra redaktörer och reportrar involverats mer i rapporteringen. Vi strävar efter att hela redaktionen ska höja sina kunskaper om hur människan påverkar klimatet och vilka effekter den globala uppvärmningen har. Kunskapen ska sitta i ryggmärgen och alltså inte betraktas som någon form av särintresse. På så vis har vi också bättre förutsättningar att granska politik, företag och verksamheter som påverkar klimatet.
Samtidigt fortsätter vi att kontinuerligt skicka ut ett nyhetsbrev med våra viktigaste miljö- och klimatnyheter från den senaste tiden. Du kan prenumerera på nyhetsbrevet genom att anmäla dig här.
Vad gör ETC för att minska de egna utsläppen?
– Dagens ETC producerar tidningarna så klimatvänligt det går i Sverige. Vi klimatkompenserar vårt arbete samtidigt som vi undviker flyg och minskar utsläpp genom ständiga investeringar i biokol och solceller. Men vi uppmanar också läsana att klimatkompensera distributionen hem till dem samt pappersanvändningen (eller de digitala tidningarnas el).
Vad händer när nedräkningen är över?
– Då är år 2020 över och förhoppningsvis har Sverige och världens länder börjat ställa om. Men även om vi lyckas begränsa den globala uppvärmningen till en och en halv grad står vi inför stora utmaningar. Klimatkrisen är ju redan här och våra samhällen måste därför anpassas till en varmare värld. Som tidning kommer vi, envetet och kritiskt, alltid att bevaka klimat- och miljöfrågorna. I det ingår också att visa på den förändringsvilja som finns i samhället. De goda krafterna blir fler och fler!