Listan, som släppts några dagar innan sista ansökningsdagen till universitet den 15 april, är ett samarbete mellan nätverken Klimatklubben och Våra barns klimat samt ett antal framtidsspanare. Ett av syftena är att uppmuntra och inspirera både studenter och beslutsfattare att investera i yrken som bidrar till en hållbar framtid.
– Satsar vi på rätt typ av utbildningar och jobb idag? Och hur rimmar dessa med våra klimat- och miljömål? Det är tankar vi hoppas kunna väcka med den här listan. Många kommuner håller liv i flygplatser eller säger ja till ytterligare shoppingcenter – för sysselsättningens skull. Men det är jobb med bäst-före-datum. Nu är det dags att lyfta blicken och bana väg för yrken som skapar framtidstro, säger Emma Sundh, en av Klimatklubbens grundare.
Flera nya yrkestitlar
De 101 framtidsjobb som spånats fram består till viss del av redan existerande arbeten som vi behöver uppvärdera, såsom sjuksköterskor och bönder. Men här finns också helt nya yrkestitlar: delningsstrateg, material- och återbruksmäklare, trädekonom, havsplastingenjör, kollektivtrafikskoordinator och många andra. Flera förutsätter ett mer decentraliserat samhälle.
– Vi tror att decentralisering är nödvändig om vi ska nå våra hållbarhetsmål. Om vi vill att fler ska ställa bilen behöver vi också förutsättningarna för att kunna göra det, exempelvis genom att ha matbutiker på gång- och cykelavstånd eller kollektivtrafik som anpassar sina rutter efter var behoven finns.
– Själv skulle jag älska att driva en lanthandel på hjul till exempel. Eller vara involverad i att dra igång en återbruksgalleria, som jag tycker att varje svensk residensstad borde ha, säger Emma Sundh, som för många är känd som en influencer och bloggare med förkärlek för vintage.
"Väldigt hoppfull"
Hur hoppfull är du om att utbildningssystemet och yrkeslivet kommer att genomgå den förändring som krävs för att vi ska klara omställningen?
– Jag känner mig väldigt hoppfull. Det är inget snack om att klimat- och hållbarhetsarbete kommer att bli en konkurrensfördel för kommuner i framtiden. Människor kommer att söka sig till de städer och kommuner som underlättar för privatpersoner att leva ett mer klimatsmart liv – där det finns bra cykelvägar, där man satsar på biologisk mångfald, klimatanpassning och har rådgivare och som kan hjälpa oss på den här väldigt drastiska och nödvändiga resa vi måste göra. Därför hoppas jag att kommunerna polerar sina hållbarhetsmärken, men också att människor i högre grad börjar fundera på vad samhället har behov av. Den lista vi gjort är ju långt ifrån komplett, säger Emma Sundh.