Grundarbetet är färdigt, men en hel del finns kvar ännu att komma överens om. Inte minst sedan de fyra oljeproducerande länderna USA, Ryssland, Saudiarabien och Kuwait inte gick med på att inkludera den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC, om de avgörande skillnaderna mellan 1,5 och 2 graders global uppvärmning, i förhandlingstexterna.
Övriga länder ville att det skulle stå att rapporten ”välkomnas”, medan de fyra oljeländerna framhärdade att formuleringen skulle vara det avsevärt svagare ”noteras”.
”Väldigt arga”
Ett stort antal kritiker anser att det är djupt oroväckande att oljeländerna inte ställer sig bakom en rapport som de i praktiken själva varit med och beställt.
– Vi är väldigt arga och tycker att det är förfärligt att några länder avfärdar budskapet och konsekvenserna som vi står inför, säger Yamide Dagnet från World Resources Institute.
– Det är tragiskt. De har ju själva beställt rapporten, men de säger nej till vetenskapen. Det är väldigt tydligt hur motsträviga de är, säger Saga Jonsson från organisationen Push Sverige som suttit med under hela första förhandlingsveckan på COP24 i egenskap av utomstående observatör.
Skillnaden mellan att ”välkomna” och ”notera” kan låta som en liten detalj, men varje formulering har stor vikt för hur ländernas åtaganden i klimatarbetet ska kunna uppnås.
– Det gör jättestor skillnad. Det är så förhandlingarna fungerar, man diskuterar skillnaden mellan om det ska stå ”skall”, ”bör” eller ”kan” i ett dokument. IPCC-rapporten har stor betydelse och måste vara grunden för det framtida arbetet. Att då säga nej, vi tänker inte utgå ifrån den här, är så respektlöst. Nu kommer många länder vilja sikta på 2 grader i stället. Det är subtilt, men det spelar roll.
Saudiarabiens representanter är allra mest motsträviga, enligt flera som deltagit i förhandlingarna.
– De blockerar allt. Man fattar inte att de kan göra det, men det kan de eftersom alla beslut bygger på konsensus. Saudiarabien klagar och fördröjer allting. USA och Ryssland fördröjer också, men på ett annat sätt – det är mer att de inte vill vara ambitiösa. Med fallet med Saudiarabien är tragikomiskt. De beter sig som småbarn, säger Saga Jonsson.
På fredag ska länderna vara överens om en gemensam regelbok. Den stora frågan att lösa är alltjämt finansieringen mellan de utvecklade länderna och utvecklingsländerna. De rika länderna har haft ett mål om att stötta de fattiga med minst 100 miljarder dollar årligen i klimatstöd, men ligger långt ifrån målet. En ny OECD-rapport som släpptes i veckan visar att klimatstödet i fjol bara nådde 55 miljarder dollar.