Hej!
Jag har en fundering kopplad till vems ansvar det är att skapa förutsättningar för att lagra elenergi från de flödande energikällorna sol och vind. Vattenkraften utgör ju i sig ”batterier” som i ett energisystem kan balansera perioder då sol/vind inte producerar el. Men för att få större nytta behövs det lagringskapacitet, särskilt i de delar av Sverige där konsumtionen av el är störst – både av industrier och hushåll.
Talespersoner för den nuvarande regeringen (bland annat Ebba Busch och Elisabeth Svantesson) avfärdar lagringslösningar såsom batterier, vätgas och pumpkraft som ”fantasier”, och ansvaret för att skapa mer energilagring verkar endast ligga på privat nivå.
Borde inte ett större ansvar, även ekonomiskt, ligga på Svenska Kraftnät, alltså det affärsdrivande statliga verk som ska ansvara för ett hållbart energisystem?
Med vänlig hälsning,
Raymond Wigg
SVAR:
Hej Raymond,
Det är riktigt att vattenkraftens magasin är fint fungerande energilager i Norden. Men batterier och kondensatorer har också ett stort värde här eftersom de är billigare metoder att hantera snabb balansering när stora elverk eller kraftledningar slutar fungera.
Decentraliserade batterier bidrar också till att minska samhällets sårbarhet, samtidigt som man kan undvika investeringar i elnätet då minuter eller timmar av hög konsumtion kan hanteras av batterierna istället för nya elledningar.
Kostnaderna för batterier har fallit fort de senaste åren. Kina ligger först och både tillverkar och installerar mest. Men USA och Australien ligger också i täten av utvecklingen av nätanslutna batterier. I USA var det bara solel som gav fler GW än batterier under 2024. I Kalifornien ersätter solel med batterier gaskraftverks produktion morgon och kväll när solcellerna inte direkt levererar el.
Lönsamheten är bra och investeringsviljan stor i hela världen. Ju billigare batterier, desto mer installeras och då sjunker priset än mer. Hittills har batterierna bara dimensionerats för att lagra el för några timmar eller dygn. Men med billigare batterier går det att lagra el för flera dygn och därmed hantera variation i vindkraftens produktion.
Det är bra att vi alla kan installera batterier. Genom att göra det kan vi minska både elkostnader och hushållens sårbarhet.
Svenska kraftnät skulle nog gärna bygga batterier istället för nya ledningar. Det är både billigare och snabbare. Men de tror att det inte är tillåtet för dem. Kanske har de rätt. Det är regering och riksdag som har ansvaret för att regelverken är otydliga eller hindrande. Om det då är så illa som du skriver, att ministrarna inte känner till vad som sker i verkligheten utanför regeringskansliet, kommer nog Sverige få lida av fortsatt teknikkonservativ politik.