– Jag bor ensam och började föra statistik över hur mycket el jag gjorde av med månad för månad. Då upptäckte jag att spannet var väldigt stort, som högst hade jag en förbrukning under en månad på 167 kwh och som lägst 29 kwh. Så där började intresset för att se hur mycket el som går att spara.
Vad kan man göra när man bor i lägenhet?
– Jag bor i en tvårummare på 72 kvadratmeter byggd i slutet av 1980-talet. Jag hade inte brytt mig särskilt mycket om elförbrukningen tidigare, men eftersom jag bor ensam var den relativt låg redan från början. Efter de här åtgärderna hade förbrukningen ändå minskat ganska rejält med 65 procent, från 1 418 kWh under 2013 till 490 kWh två år senare. Som lägst har jag varit nere på 400 kwh i årsförbrukning, men nu ligger det nånstans mellan 400 och 500 kwh per år.
Vad gjorde du då?
– Till att börja med gick jag stenhårt in för att släcka efter mig när jag gick ut ur rummet eller hemifrån. Sedan installerade jag led-lampor överallt, vilket gjorde ganska stor skillnad. Allt eftersom blev jag mer och mer medveten om att små energisparande åtgärder får ganska stor påverkan utslaget under ett år.
Till exempel började jag använda ugnen lite mer sparsamt och planerat vid matlagning. Och så köpte jag en portabel el-förbrukningsmätare för att kunna se specifikt hur mycket olika apparater drar och stängde av en hel del apparater som annars står på stand-by och drar el.
Vilken var den största energitjuven?
– Dels höjde jag temperaturen i kylskåpet någon grad och sedan insåg jag att jag använder frysen väldigt sällan, det låg mest några frysklampar där, så den stängde jag av. Det påverkade ju mycket. Men den stora biten var att jag började bry mig. Innan var jag väl mest som andra, lite slösaktig med att släcka och stänga av elektronikprylar.
Har du gett avkall på någonting?
– Nej, inte direkt, det blir lite av en rutin till slut att hålla efter sin elkonsumtion, men annars har det inte varit någon större ansträngning. Sedan finns ju alltid mer saker att göra, nu skulle jag kunna installera en induktionshäll till exempel.
Vad drar du för slutsatser av att det gick att minska förbrukningen så mycket?
– Dels tjänar man pengar på det. Under åren har jag sett till att byta elbolag ett par gånger och jämfört med 2013 sänkte jag mina elkostnader med nästan 90 procent. Sedan tycker jag att man borde sänka riktvärdena för vad som är normalförbrukning. Det skulle kanske få fler att reflektera över sin förbrukning i stället för att göra av med 4 000 kwh i hushållsel och fortfarande ligga inom normalspannet. Det blir lite självuppfyllande att ha de här höga förbrukningsnivåerna.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.