Växjö har sedan 2008 satsat på trähusbyggande i större skala, bland annat finns Sveriges högsta moderna bostadshus med trästomme i Växjö. En modern tennishall i trä har det också blivit, hemmahall för bland annat Stefan Edberg.
– Han har spelat över hela världen men säger att han aldrig spelat i en hall med så behagligt inomhusklimat, säger Hans Andrén.
Inomhusklimatet är bara en av de fördelar han lyfter fram med materialet.
– Det är ett energisnålt, klimatvänligt och oerhört flexibelt material som samtidigt är sanslöst beständigt. Vi har en träkyrka här i trakten från 1200-talet som fortfarande är i bruk. Allt handlar om att använda rätt trä på rätt plats, säger han.
”Just in time”
Skulle husen av någon anledning behöva rivas är de praktiskt taget komplett återvinningsbara.
Vilka andra fördelar ser du med att bygga i trä?
– Vi kan konstatera att exempelvis betong är ett mycket energikrävande material. Virke är istället ett förnybart material med en livscykel på flera hundra år som under lång tid binder koldioxid genom fotosyntesen, säger han.
När Hans Andrén började bygga högre hus i trä i början på 1990-talet var förutsättningarna dramatiskt annorlunda än idag. För det första fick han lov att begära tillstånd hos kungen, på grund av det drygt 100-åriga förbudet som infördes efter stadsbränderna i Umeå och Sundsvall på 1880-talet. Det fanns heller inga byggsystem att tillgå som förenklade byggandet.
– Idag är prefabriceringsgraden hög och byggtiderna korta. Allt sker rationellt Just in time. Det tar en vecka att bygga en våning med sex lägenheter eftersom träet inte kräver några torktider. Det är en industriell process av rationellt, säkert byggande av god kvalitet, säger Hans Andrén.
Ingen byggboom
Men det går inte att tala om någon byggboom för trähus.
– Byggboom? Idag är kanske tolv procent av allt flerbostadsbyggande i trä, men det finns ingen byggboom överhuvudtaget i Sverige när det gäller bostäder. Den bostadsbyggnation som sker borde kallas ”miljonärsprogrammet”. Marken i exempelvis Norra Djurgårdstaden säljs av Stockholms stad för 25 000 kronor kvadratmetern innan det står ett hus på tomten. Och politikerna blundar. Det är en av de värsta segregationer jag känner till, säger han.
Han ser inga nackdelar med att bygga i trä. De har inte stött på problem med fukt, trots att endast en liten del av materialet de använder är impregnerat. Använt på rätt sätt, i konstruktioner där fukten inte stängs in, är trä ett fukttåligt material.
Och moderna trähus är lika brandsäkra som andra. Varje lägenhet är en brandsäker cell.
– Till och med underhållskostnaderna är lägre, det ser vi på de hus vi byggde på 90-talet. Nu börjar husen snart bli så många att kostnaderna för underhåll ska gå att mäta, men vi tror att vi människor i gemen har ett förhållande till trä som gör att vi är mer aktsamma, säger Hans Andrén.