USA:s utrikesminister John Kerry påpekade nyligen att världen upplevt ett ”rekordstort” antal extrema väderfenomen på senare tid. Han framhöll samtidigt att hela öars existens är hotade i södra Stilla havet, på grund av de stigande havsnivåerna.
I sydöstra Brasilien är befolkningen utsatt för den värsta torka som drabbat regionen på 80 år. I Kalifornien är torkan den svåraste på ett århundrade, Malawi har drabbats av rekordstora översvämningar och hela arktiska byar är hotade.
Borde prioriteras högre
Inför FN:s stora klimatmöte i Paris har koldioxidutsläppen varit den fråga som diskuterats mest. Louise Whiting vid den internationella biståndsorganisationen Wateraid anser dock att frågan om vatten borde stå högre på dagordningen eftersom den påverkar så många av världens fattiga. Klimatförändringarnas effekter handlar ofta om översvämningar och stigande havsnivåer, eller brist på vatten i form av torkor eller en opålitlig nederbörd. Ett annat problem för många människor är vattnets kvalité.
Inför mötet i Paris, som kommer att inledas den 30 november, arbetar Wateraid för att det internationella samfundet ska prioritera frågan om säkrade vattentillgångar i diskussionerna om hur fattiga länder ska kunna anpassa sig till kommande klimatförändringar.
– Vi måste också försäkra oss om att pengar går från de länder som skapat problemen till de länder som har sämst förmåga att hantera problemen, säger Louise Whiting.
Förbättrar hälsan
Hon tillägger att tillgång på rent vatten och fungerande avlopp förbättrar människors hälsa, möjlighet till utbildning och förmåga att skapa en ekonomisk stabilitet – vilket i sig ökar förmågan att anpassa sig till klimatförändringarna.
År 2010 slog FN:s generalförsamling fast att rätten till rent vatten och goda sanitära förhållanden är mänskliga rättigheter. Dessa frågor är dessutom centrala i de 17 nya hållbara utvecklingsmål som världens ledare nyligen kom överens om. FN:s målsättning är att alla på jorden år 2030 ska ha tillgång till rent dricksvatten.
– I samband med mötet i Paris måste världsledarna förbinda sig att stå för det tekniska och ekonomiska stöd som världens fattiga länder kommer att ha behov av för att kunna möta klimatförändringarna, säger Louise Whiting.
Thalif Deen/IPS