Det var under förra veckans världsekonomiska forum i schweiziska Davos som Vattenfalls styrelseordförande Lars G Nordström gjorde utspelet. I en intervju med Dagens Industri slog han fast att Vattenfall ska sälja brunkolsverksamheten i Tyskland. Anledningarna är främst två: bolaget måste kraftigt minska sina utsläpp och förbättra sin image.
– Det är en sådan imagebelastning, politiskt och mediemässigt, att det vore bra att hitta andra ägare till verksamheten. Om det är ägare som vill ta över hela verksamheten, dela risken med oss eller om det är den tyska staten som går in vet jag inte, sa Lars G Nordström till Dagens Industri.
Greenpeace kampanjar hårt
Greenpeace som just nu kampanjar hårt mot Vattenfalls brunkolsverksamhet är mycket kritiska till en försäljning. De menar att bolaget i så fall bara bara skyfflar över ansvaret för utsläppen på någon annan och att Tyskland inte kommer att klara sina klimatmål om inte kraftverken stängs inom 15 år.
– Istället för att sälja och lämpa över på någon annan vill vi att de tar sitt ansvar och avvecklar kolkraften. Man bör stänga de äldre kolkraftverken efterhand som de når sina livslängder och till 2030 ska alla vara stängda, säger Em Petersson, kampanjansvarig för Klimat- och energi på Greenpeace.
Vattenfalls utsläpp ökade under 2013 och bolaget släpper årligen ut lika mycket koldioxid som hela Sverige. Utsläppen ska minska till 2020 men det kommer att vara omöjligt utan att sälja brunkolsverksamheten, enligt Lars G Nordström. Om Vattenfall fortsätter driva sina kolkraftverk som i dag kommer det sista inte att stängas förrän 2062, enligt beräkningar från Greenpeace. Organisationen uppskattar att de då släppt ut sammanlagt drygt 1 597 miljoner ton koldioxid. Det motsvarar hela Sveriges utsläpp under 28 år.
Men Angela Merkel har ju sagt att kolkraft är en del av Tysklands energimix under decennier framöver. Hur realistiskt är det med en avveckling till 2030?
– Om regeringen tar sitt ansvar är det realistiskt. Det handlar om vad man tycker är viktigast, att göra klimatnytta och lämna kolet i marken eller bli av med ett imageproblem. Det hjälper ju ingen om Vattenfall når klimatmålen genom att låta någon annan släppa ut, säger Em Petersson.
Svårt att sälja utan förlust
Ekonomiska bedömare menar att det kan bli svårt för Vattenfall att sälja brunkolsverksamheten utan förlust. Lars G Nordström understryker också att han inte vill göra det, men att det beslutet i slutändan vilar på regeringen eftersom staten är ägare. Just nu pågår regeringsförhandlingar om hur Vattenkrafts brunkolsverksamhet ska hanteras och Dagens ETC har sökt miljöminister Åsa Romson (MP) men på Miljödepartementet hänvisar man till näringsminister Mikael Damberg. Hans pressekreterare Ann Wolgers vill inte säga något om hur regeringen resonerar kring en försäljning.
– Det är styrelsen från Vattenfall som initierat detta, att titta på ägandet av brunkolsverksamheten. Vattenfall håller regeringen informerade om beslutet. På det viset är själva hanteringen en bolagsfråga, säger Ann Wolgers.
Miljöpartiets energipolitiska talesperson Lise Nordin säger att det allra bästa vore om Tyskland skärpte sina klimatmål och beslöt att stänga kolkraftverken. Enligt henne skulle Miljöpartiet föredra en fullständig avveckling av kolkraftverken framför en försäljning.
– Våra klimatambitioner sträcker sig förstås över nationsgränserna. Jag och Miljöpartiet föredrar om det finns en plan för att stänga ner verksamheten. Det är också vårt ingångsvärde i samtalen med Socialdemokraterna, att det är om det finns en plan för avveckling på sikt, säger Lise Nordin.
Greenpeace har inte själva försökt göra några beräkningar på vad en försäljning kontra en avvecklingen kan tänkas kosta Vattenfall och i förlängningen skattebetalarna. Em Petersson säger att organisationen inte tror att en försäljning skulle generera särskilt mycket pengar och att kostnaderna för en avveckling egentligen inte är relevanta.
– Vad en avveckling kostar är inte relevant, frågan är om en försäljning verkligen är värd klimatskadan. Vi vill att Vattenfall tar ansvar för verksamheten i Tyskland och satsar på mer hållbar energi där. Olika typer av förnybar energi skulle kunna ersätta brunkolen. Det är ju inte så att de ska låtsas som att de ska köra kolkraftverken för alltid och sedan plötsligt stänga ner. Vi vill att man framförallt gör en plan för avvecklingen i dialog med tyska myndigheter, säger Em Petersson.