I kölvattnet av den varmaste sommar Sverige skådat på århundraden presenterar det statliga energibolaget Vattenfall en rikstäckande kartläggning – ett solindex – över vilka delar av Sverige som har bäst förutsättningar för solenergi.
Siffrorna visar hur mycket energi som skulle kunna produceras i Sverige om varje villa och småhus vore försett med en solcellsanläggning.
– Det skulle generera ungefär 10,4 miljarder kWh per år. Det är lika mycket energi som alla småhus i Västra Götaland och Uppsala län förbrukar under ett år, säger Rick Khan, affärsansvarig för energilösningar till privatkunder på Vattenfall.
Sämre effektivitet i hetta
Med den nya kartläggningen vill Vattenfall övertyga tvivlande husägare om att Sverige är ett bra land för småskalig solenergiproduktion.
– Många tror att det måste vara betydligt varmare året runt för att det ska löna sig, men Sverige har många soltimmar vår och sommar. Dessutom blir effektiviteten i solcellerna sämre om det är väldigt varmt, säger Rick Khan.
Under normala förhållanden är de svenska förutsättningarna med andra ord goda, utom på vintern när behovet av elen och solvärmen är som störst.
– Det stämmer att vi producerar mycket solenergi under den del av året när vi minst behöver den, men överskottsenergin kan säljas till elhandelsbolaget. Du har då också möjlighet att dra av 60 öre på skatten för varje kilowattimme du matar in i elnätet, ungefär som ett räntebidrag, säger Rick Khan.
En procent av produktionen
I dag står solenergi för mindre än en procent av Sveriges totala energiproduktion. Med sin kartläggning vill Vattenfall visa på den betydligt större potentialen, och givetvis sälja en eller annan solpanel.
– En solcellsanläggning producerar el i 25-30 år, återbetalningen ligger idag kring 10-12 år. Resten är bara plus. Samtidigt går utvecklingen mer och mer mot elbilar, då kan solelen användas till att ladda den egna bilen, säger Rick Kahn.
Målgrupp småhusmarknaden
Givetvis är solenergipotentialen betydligt större än vad Vattenfalls solindex visar, om solceller monterades på alla bostäder – eller alla byggnader – i hela landet. Men Vattenfalls kampanj riktar sig mot småhusmarknaden.
– Vi tog inte med fastighetsägare som bostadsrättsföreningar och liknande, där är beslutsprocessen krångligare, säger Rick Khan.