– De kunde inte överföras till den nya ägaren på grund av ofördelaktig skattepåverkan på Vattenfall, säger Michelle von Gyllenpalm.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
I säkringarna ingår också ett stort antal prissäkringar för framtida utsläppsrätter. Hur mycket av värdet som består av utsläppsrätter vill dock inte företaget kommentera.
– De ingår i de 9 miljarderna men vi går inte ut med hur mycket de är värda, säger Vattenfalls presstalesperson Michelle von Gyllenpalm.
Magnus Hall har tidigare sagt till DN att det huvudsakliga värdet ligger i elprissäkringarna, endast en liten del i utsläppsrätter. Sedan DN avslöjade att Vattenfall fortfarande sitter på ett antal utsläppsrätter – kom krav på att Vattenfall skulle skrota rätterna. Vattenfall svarade då att man gjort upp om att sälja dessa till det tjeckiska bolaget EPH, som sannolikt kommer att köpa brunkolverksamheten.
– Vi ska sälja dem, i en separat affär med EPH, frågan är när och hur, säger Michelle von Gyllenpalm.
Ska enbart granska brunkolet
Men den affären kommer inte att prövas av regeringen.
– Regeringen ska enbart granska försäljningen av brunkolet, säger Michelle von Gyllenpalm.
Vattenfall är helägt av svenska staten. Många miljöorganisationer och andra kräver att Vattenfall ska avveckla sin tyska brunkolsverksamhet istället för att sälja. Andra hävdar att en avveckling inte minskar utsläppen då Vattenfalls utsläppsrätter då skulle utnyttjas av någon annan – så länge de inte skrotas.
Det resonemanget avfärdar miljöprofessor Johan Rockström. I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver han att utsläppen inom EU minskat med 250 miljoner ton CO2 per år de senaste 10 åren vilket gör att det numera finns ett överskott av outnyttjade utsläppsrätter. En nedläggning av brunkolsverksamheten skulle öka överskottet av utsläppsrätter och minska utsläppen, menar han.
”Vinstintresset står inte över”
Regeringen verkar dock inte ha några planer på att stoppa försäljningen. Miljöpartiets språkrör har hävdat att Vattenfalls ägardirektiv måste ändras om affären ska stoppas. Det håller inte Sophie Ekwall Nachemson, som forskar om bolagsstyrning med om.
– Inte utifrån det ägardirektiv som Vattenfall har. Där står det att Vattenfall ska vara ledande i en hållbar energiomställning. Vinstintresset står inte över allt annat, säger hon till DN.