Två produktionsanläggningar vid kraftverket Jänschwalde i Tyskland tas ur reguljär drift i oktober 2018 och 2019, enligt ett pressmeddelande från Vattenfall. Anläggningarna har en effekt på 500 MW vardera, och innan de stängs ner 2022/2023 kommer de att användas som effektreserv.
– Det här är gamla anläggningar, byggda 1987 och 1989, som ändå skulle tas ur bruk. Det är inte direkt några nya kraftverk man stänger ner, säger Em Peterson, kampanjledare för klimat- och energifrågor på Greenpeace.
Vattenfalls styrelse har godkänt en överenskommelse mellan den tyska regeringen och landets brunkolsproducenter om att minska brunkolskapaciteten med 2 700 MW till 2020 som en del av Tysklands handslingsplan för att hantera klimatomställningen.
– Att stänga dessa anläggningar kommer påtagligt bidra till att Tyskland ska kunna uppnå sina klimatmål, säger Magnus Hall, Vattenfalls vd och koncernchef, i pressmeddelandet.
”En extrem lobbyism”
Greenpeace menar att det självklart alltid är positivt att stänga ner kraftverk. Det här beskedet kommer dock inte innebära att Tyskland når sina klimatmål. Em Peterson lyfter fram den tyska näringslivs- och energiomställningsministern Sigmar Gabriels förslag från i fjol. Ett förslag som innebar att energiföretagen tvingades att sänka sina koldioxidutsläpp med 4,4 miljoner årligen under åren 2016 till 2020, totalt 22 miljoner ton. Något som fick industrin att gå i taket.
– Förslaget har stött på en extrem lobbyism av brunkolsindustrin, däribland Vattenfall. Vilket har lett till den här avvecklingen som bara är en liten, liten del av Vattenfalls brunkolsproduktion, säger Em Peterson, Greenpeace.
”Kolet måste bort”
Avvecklingen av 1000 MW brunkolskapacitet i Tyskland innebär att CO2-utsläppen minskar med cirka 8 miljoner ton enligt det svenska statliga energibolaget. Vattenfalls totala brunkolsproduktion motsvarar 8 000 MW, uppger Vattenfall för TT.
Grön ungdoms språkrör Lorentz Tovatt välkomnar beskedet.
– Hurra! Det är min spontana reaktion. Kolet måste bort. En åttondel är bara en liten del, men den tyska regeringen visar att politik faktiskt kan göra skillnad. Det är mycket glädjande. Nu hoppas jag att den tyska regeringen skärper avtalet mellan sig och kraftbolagen och avvecklar resten också.